Adventi kalendárium – Magyar szerzők Karácsonya

„Kik messze voltak, most mind összejönnek; a percet édes szóval ütni el…”
(Kosztolányi Dezső: Karácsony)

A karácsony, csakúgy, mint sok más szívet-lelket megmozgató és beburkoló ünnep, rengeteg költőt és írót ihletett meg az elmúlt évek során. Nem kell messzire mennünk, hiszen híres angolszász és más idegen nyelvű szerzők tollából is pattantak ki klasszikusok, úgy, mint Dickens Karácsonyi éneke, vagy Philip Van Doren Stern A legnagyobb ajándék című műve. Igazi tündérmesék ezek, néhol vidám, olykor szomorkás köntösbe bújtatott tanulságok és happy endek.

Talán kevésbé elterjedtek itthon a hazai szerzők karácsonyi művei, hiszen sok esetben ezekből nem készültek kasszasiker filmek, sem Disney-animációk. Azonban tudnunk kell, hogy vannak, nem is kevesen, akik csodálatosabbnál csodálatosabb módon írták meg élményeiket, gondolataikat és érzéseiket.

Azonban, amikor az olvasó kezébe kaparintja egy magyar író vagy éppen költő karácsonyi művét, inkább életszagú, keserédes történetekkel találja magát szembe. Sokszor nyoma sincs a várt boldogan éltek befejezésnek, nincsen cukormáz és cseresznye a hab tetején. Családok vannak, vidéki szűkölködés, magyar valóság, ahogy a kor megköveteli ezeket. Azonban bármennyire is nem a Hollywood által gyártott plasztik műveket olvassuk, valahogy mégis az az érzésünk, hogy bensőségesebb, mint bármely más. Családi hangulat kerít hatalmába minket, bejgli illat, és a papír csörgésének hangja, ahogy a gyermek az egyetlen ajándékát féltve bontja. Ropog a tűz a sparheltban, sül az alma a kemencében, nagymama által horgolt takaróba burkolózva ülünk este mi is a kereveten.

Kikről is beszélek, amikor ezen szerzőket dicsérem? Páldául Gárdonyi Gézáról, Kosztolányi Dezsőről, Márai Sándorról, Krúdy Gyuláról, Móra Ferencről, Juhász Gyuláról, Babits Mihályról, Móricz Zsigmondról, Reményik Sándorról, Ady Endréről, József Attiláról. De szólhat a fáma Zsigray Juliannáról, Kaffka Margitról, Heltai Jenőről, vagy éppen Török Gyuláról. Olyan szerzőáradatról, akik szinte belélegezhető érzelmeket közölnek, akikre a magány karácsony éjszakáján is régi barátként köszönt. Olyanok, akik a realitás talaján maradva csempésznek mégis egy cseppnyi varázslatot az apró kis világunkba. Továbbá olyan szerzőkről, akik mondanivalója mind a mai napig aktuális.

Pár klasszikus, ami mindenképpen olvasásra érdemes, az Jókai Mór Melyiket a kilenc közül műve, amely a mai tárgyiasult világba arra vezet rá, hogy a gyerekeknek nem drága ajándékokra, hanem szülői odafigyelésre, törődésre van szükségük. Reményik Sándor Karácsonykor című verse is klasszikus, egy álomképről karácsony éjszakáján. Ajánlhatnánk Csordásék karácsonyát is Gárdonyi tollából, vagy a falusi világot olyan rendkívülien megfogalmazó Mikszáth Kálmán művei közül a Falusi Karácsonyt, vagy Móricz Karácsonyi énekét.

Habár a művek egyesével is megtalálhatók az interneten szörfölve, akik valódi könyv élményre vágynak, azoknak a Lazi Könyvkiadó által publikált Karácsonyi ajándék – Magyar írók karácsonyi elbeszélései kötetében csaknem minden benne van. További rendkívüli válogatás még Urbán László szerkesztésében megszületett Karácsonyi Legenda című gyűjtemény is. Azok számára pedig, akik a magyar klasszikusok mellett angolszász irodalommal is ismerkednének, nemrég jelent  meg A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek című kiadvány.

Írta: Szidor-Kovács Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése