Digitális fejlesztések kezdődnek a Zeneakadémián

Több mint 1,2 milliárd forintból indul átfogó informatikai fejlesztés a Zeneakadémián az uniós helyreállítási alap támogatásával.

Fotó: Darabos György / Zeneakadémia

Sikeresen pályázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF) részeként, a magyar kormány által a felsőoktatási szektor szereplőinek meghirdetett, Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése című felhívásra. Mintegy 1,25 milliárd forintot (ebből csaknem 1 milliárd forint uniós forrás) nyert el az intézmény.

Mint írták, A gyakorlati képzés digitális fejlesztése Liszt Zeneakadémiáján című projekt célja a felsőfokú zeneművészeti képzésekhez kapcsolódó táv- és hibrid oktatás speciális igényeit kiszolgáló eszközök beszerzése, az oktatók, hallgatók, munkatársak IT-eszközökkel történő ellátása, innovatív saját fejlesztésű digitális programok széles körű beemelése az oktatásba, a pedagógusképzés és felnőttképzés modernizálása. A célok között szerepel továbbá egy internetes oktatási platorm (Online Education Centre) létrehozása, amely a zeneművészeti és zenepedagógiai oktatást szolgálja ki, valamint elérhetővé teszi az új, innovatív fejlesztések eredményeit. A projekt keretében bővítik az elérési lehetőségeket a koncerttevékenységhez kapcsolódó stúdiótechnika modernizálásával és egy online koncertközpont létrehozásával, valamint fejlesztik az oktatók, hallgatók és dolgozók digitális készségeit is.

A tájékoztató szerint a támogatási szerződés aláírását követően megkezdődtek az infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges beszerzések előkészületei, valamint a projekt képzési és tartalmi elemeinek megvalósítása.

Ezek közé tartozik többek közt a nemzetközi szakmai körökben nagy elismerést kivívott Move mi Music online szolfézs tananyag továbbfejlesztése, amelynek eredményeként a program a magyar és az angol nyelv mellett portugálul, spanyolul, olaszul, franciául és kínaiul lesz elérhető. Az ének-zene tanárok munkáját további funkcióbővítések is segítik majd.

Ugyancsak elindult az Zeneakadémia Kodály Intézetének új, innovatív, angol nyelvű nemzetközi felnőttképzési és vizsgaprogramjához (International Kodály Musicianship Certificate Programme) kapcsolódó tananyagfejlesztések előkészítése, és ábrás védjegyének nemzetközi lajstromoztatása is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése