Hegedüs Vera kapja a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

A tizedik alkalommal átadott elismerést Hegedüs Vera, a Műút kiadásában megjelent Ostoba című regényével nyerte el, a nettó hatezer eurós (2,4 millió forint) ösztöndíjat csütörtök este adták át. Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, az új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése – áll a közleményben.

A tájékoztató szerint a díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is. Az ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth vezetési tanácsadó cégcsoport alapítója hozta létre 2013-ban.

Hegedüs Vera Ostoba című regénye a szerző debütáló kötete. A könyv egy írástudatlan nő történetét mutatja be. Történelmi regény, történelem nélkül – írják az ajánlóban.

A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre és Kormányos Ákos részesült. Az ösztöndíj kuratóriumának tagjai: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár – írja a közlemény.

A közlemény felidézi, hogy a kuratórium a kiadók javaslatai alapján választja ki a tíz legjobbat. A három jelölt Fehér Renátó (Torkolatcsönd; Magvető), Hegedüs Vera (Ostoba; Műút) és Korpa Tamás (Házsongárd Live; Kalligram-Erdélyi Híradó) volt. A legjobb háromba jutott két másik szerző, egyenként ötszáz euró jutalomban részesült.

A díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke bejelentette, hogy a program az alapító idén júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik, a Horváth Péter Alapítvány továbbra is biztosítja a támogatás anyagi fedezetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése