Klasszikus remekművek és az elmúlt 77 év alkotásai a Kieselbach Galéria művészeti aukcióján

Klasszikus remekműveket és az 1945 óta eltelt 77 év alkotásaiból álló válogatást bocsájt árverésre a Kieselbach Galéria 70. művészeti aukcióján, amelyet december 20-án rendeznek a Budapest Marriott Hotelben.

Forrás: Kieselbach Galéria / Facebook
A klasszikus képek közül az árverés egyik kiemelkedő alkotása Patkó Károly Mediterrán kikötője, amely az életmű mellett a két világháború közötti magyar festészetben is kitüntetett helyet foglal el – közölte a Kieselbach Galéria az MTI-vel.

A Római Magyar Akadémiára meghívott művész ezen az alkotásán összegezte művészi hitvallását és fogalmazta meg az itáliai tanulmányút festői tanulságait. A Pesti Napló fotográfusa 1930-ban megörökítette Patkó római műtermét, ezen a felvételen jól látható a Mediterrán kikötő monumentális vászna is, amelynek kikiáltási ára 120 millió forint.

A galéria tájékoztatója szerint az utóbbi évek egyik legizgalmasabb művészettörténeti szenzációjának számít Perlrott Csaba Vilmos Parkban című, 1907-ben készült nagyméretű képe felbukkanása. A magyar fauve festészet kiemelkedő műve hosszú évtizedeken át utólagosan rátett, hamis Rónai szignóval ellátva rejtőzött egy Franciaországban élő magyar gyűjtő párizsi otthonában. A közelmúltban hazakerült festményen végzett technikai vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis Rónai-jelzés alatt ott áll Perlrott jellegzetes monogramja, a mű keletkezésének dátuma és a festmény születési helyére – Nagybányára – utaló rövidítés is. A képre 42 millió forinttól lehet majd licitálni.

A közlés szerint alig pár hónnap ezelőtt ugyancsak külföldi magángyűjteményből tért haza gróf Batthyány Gyula életművének egyik kiemelkedő alkotása, a Caroussel kistestvéreként is értelmezhető Cirkusz, amely 36 millió forinttól kelhet el.

A tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy az 1920-as években készült, csaknem egy évszázada lappangó kép felbukkanása újra ráirányítja a figyelmet arra, hogy a hazai műtárgyállomány is megszenvedte a közép-európai történelem viharait. A jóvátehetetlen háborús pusztulások mellett az arisztokraták és nagypolgárok emigrációba kényszerítése miatt rengeteg műtárgy hagyta el az országot. De szerencsésnek mondható, hogy az utóbbi két évtizedben nagyszámban kezdtek visszaáramolni Magyarországra a határon kívülre került festmények és szobrok – közölte a galéria.

A 20. század egyik legjelentősebb magyar magángyűjteményét, Fruchter Lajos kollekcióját gazdagította egykor Czóbel Béla Gyümölcscsendélet című alkotása, amelynek kikiáltási ára 42 millió forint. A számtalan kiállításon és könyvben bemutatott főmű 1983-ban szerepelt a Magyar Posta egyik bélyegén, amelyet több mint kétmillió példányban nyomtattak ki a művész születésének századik évfordulója alkalmából.

Az aukciós anyagban megtalálhatók az 1945 óta eltelt, elmúlt 77 év alkotásai is. Csernus Tibor Aktok című festmény mellet licitálni lehet Fehér László gyerekeket ábrázoló festményére is és árverésre bocsátják Kondor Béla, Szász Endre, Gross Arnold, Orosz János grafikai műveit is.

Szerepel az anyagban a Hódmezővásárhelyi Iskola széles holdudvarának egykori képviselői, a cigányfestők közül Oláh Mara (OMARA), Péli Tamás és Balázs János.

Korga György szürnaturalista főműve, a Nagyváros 7 millió forinttól, Patay László Néhányan közülünk (Kortárs festők a csepeli Iskola Galériában) című tablója 1,2 millió forinttól kelhet el. Patay (főként figurális) képe a festészet ki-kicsodája, képes nagylexikonja, amelyen hátul középen Pogány Ö. Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria alapító igazgatója látható, de a közönség soraiban megjelennek rajta Kárpáti Tamás, Duray Tibor vagy Barcsay mester – áll a közleményben.

A 70. művészeti ráverés kiállítása december 19-ig tekinthető meg Budapesten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése