Rekordáron kelt el Darwin egy aláírt kézirata

Rekordáron, 882 ezer dollárért (430 millió forint) kelt el Charles Darwin egy aláírt kézirata – közölte a Sotheby’s aukciósház.

A Charles Darwin (1809-1882) által aláírt papírdarab, melyre az angol természettudós az evolúció elméletének végső érvét írta le, egyes szakértők szerint akár ennél is többet érhetett volna, de az ár így is felülmúlta a szerző korábbi anyagaiért fizetett árat – írta december 10-én a BBC hírportálja.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, több szempontból is különleges dokumentumról van szó: egyrészt Darwin ritkán tartotta meg a jegyzeteit, másrészt nevét általában rövidítve, C Darwin, vagy Ch Darwin szignóval írta le.

Az elméletet a The Autographic Mirror című magazin felkérésére jegyezte le, a 19. század népszerű szaklapja pedig a szerző rövid életrajzával és aláírásával közölte a cikket.

John van Wyne, a Darwin Online tudományos gyűjtemény kurátora korábban hangsúlyozta, a szöveg érdekessége, hogy Darwin maga ismeri el, hogy nem ad egyértelmű magyarázatot az élet eredetére, ugyanakkor bátran von párhuzamot Newtonnal, akinek elméletét a saját korában szintén kétkedéssel fogadták.

A Sotheby’s eddig 400 ezer fonttal (193 millió forint) tartja a Darwin-kéziratok leütési árának rekordját, az 1865-ös kézirat a december 9-én zárult online árverésen azonban ennek több mint duplájáért kelt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése