Színpadra állítják a Meseország mindenkié című mesekönyv történeteit

A Magyarországon hatalmas port kavart mű bemutatójára a SVUNG – Bécsi Magyar Színház előadásában kerül sor Bécsben – tudatta a Színház Online.

A Meseország Mindenkié 2020-ban jelent meg, és azután vált széleskörben ismertté, hogy Dúró Dóra nyilvánosan ledarálta néhány lapját. Az ügy rávilágította a figyelmet egy fontos társadalmi kérdésre, miközben a közszereplők egy-egy megnyilvánulása rossz színben tüntette fel a kötetet kiadó Labrisz Egyesületet. 2022-ben a Kúria elé került a szervezet ügye, novemberben pedig a bíróság azt a döntést hozta, hogy nem jogsértő egy pedofil szervezethez hasonlítani őket.

A színpadi adaptáció ötlete Pille Tamás színésztől származik, aki több magyarországi színházat is felkeresett a megvalósítás tervével, azonban a teátrumok mindegyike visszautasította a kérést – a Színház Online tájékoztatása szerint azért, mert félnek az állami támogatások megvonásától. Végül Bécsben egy magyar nyelvű színház, a SVUNG – Bécsi Magyar Színház vállalta a színre vitelt.

Pille Tamás a társulat felkérésére bábszekciót alapított, ahol havonta három alkalommal játszanak olyan bábelőadásokat, melynek nem titkolt célja az érzékenyítés. A Meseország Mindenkié is bábszínházi produkcióként valósul majd meg, kamaraszínházi előadásként, amely elsősorban a hagyományos bábjáték elemeire épül.

Az önerőből, valamint a Holdfény Kft. támogatásával készülő adaptációt várhatóan 2023 márciusában mutatják be a színház állandó játszóhelyén, a Pygmalion Theaterben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése