Simándy épület néven nyílt meg az OPERA felújított üzemháza

Simándy József első operaházi szólistafellépésének 80. évfordulóján vette fel a legendás operaénekes nevét a Magyar Állami Operaház Hajós utcai üzemháza. A 13 szintes épület belső újraépítése az Operaház 2017-2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az OPERA.


A 20. század legjelentősebb magyar férfi operaénekese, Simándy József még énekkari művészként, 1943. május 9-én, A cigánybáró című nagyoperett vasárnapi matinéelőadásán énekelte első operaházi szerepét az Andrássy úti Ybl palota színpadán. A karizmatikus művészről elnevezett, az utóbbi években belülről újraépített Hajós utcai üzemház átadását órára pontosan az első fellépés jubileumához igazították: ünnepi külsőségek között, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, a Simándy-család képviselői és Dr. Ókovács Szilveszter főigazgató jelenlétében vette fel az épület a Kossuth-díjas tenorista, Bánk bán és sok más hős emlékezetes megtestesítőjének nevét.

Az Operaház Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló 13 szintes, csaknem 5000 m2 hasznos területű épület az Operaház 1980-1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben. Az építészeti nívódíjjal kitüntetett, az Operaházzal alagúton is összekötött épületbe költözött ekkor az irodai adminisztráció jelentős része, a férfi-női varrodák, ide kerültek a színpadi műszak és az üzemeltetés öltözői, raktárai, itt jöttek létre az OPERA Zenekarának, Énekkarának és Gyermekkarának próbatermei, valamint alakítottak ki házi színpadot – később a zenekari terem is rendpróbateremmé alakult. Ugyancsak az épületben kapott helyet az Operaház gépészetének jelentős része, így az Ybl palotát ellátó kazánház is. Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált: hőtechnikai jellemzői rendkívül gyengének bizonyultak, gépészete elavult, azbeszttartalmú szigetelését feltétlen el kellett távolítani, így az intézmény saját beruházásában végzett 2016-os kartermi projektek után – az Operaház csaknem teljes körű rekonstrukciójával párhuzamosan – szükségessé vált az üzemház átfogó felújítása is. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.


Így a most átadott Simándy épület földszintjén hatalmas portálüvegek mögött tágas előtér jött létre, helyet kapott itt a nagy tenorista fejszobra – Kelemen Kristóf alkotása – és a 80 évvel ezelőtti előadás plakátja is. Az első három emeleten a mai kor igényeinek megfelelő, modern irodai környezetet alakítottak ki az adminisztráció számára. Ide a gazdasági igazgatóság több részlege: pénzügyi-és bérgazdálkodási osztály és a vagyongazdálkodás, valamint a jogi és humánpolitikai osztály egységei költöztek be. Ugyancsak felújításon estek át a színpadi műszak és a gondnokság csoportos öltözői is (több mint 240 fős kapacitás), emellett a ház az épületgépészet és a villamosság terén energetikai és hőtechnikai szempontból a napjainkban elérhető legkorszerűbb megoldásokat kínálja. A Hajós utca alatt húzódó, az Operaház pincéjébe tartó közműalagút, amely a dolgozók közlekedésére is alkalmas, illetve a föld alatti raktárkapacitás ugyancsak részét jelentette az ingatlan fejlesztésének. Újdonság a 9. emeleten kialakított két szólamtanuló terem, illetve a tetőterasz, amely a 160 fős, 2016-ban a világ legjobb kórusának választott OPERA Énekkar tagjai számára biztosít majd friss levegőt a hosszú próbák szüneteiben. A 10. és 11. emeleteken található az Operaház és a Simándy épület kazánháza, itt ma már korszerű gépek szolgáltatják a gázfűtést, míg a pinceszint és a 9. emelet között két vadonatúj lift is közlekedik.

A mostani részleges beköltözésre több más, ideiglenesen használt ingatlan kiváltása és a munkakörülmények javítása miatt volt szükség volt annak ellenére is, hogy az egész épület csak fokozatosan vehető birtokba. A 2023/2024-es évadtól, tehát ősztől teljes értékűen használhatók a 7. és a 8. emelet egyes énekkari és gyermekkari próbatermei is, amelyek a kezdeti évek kivitelezőjével, a W-É-L konzorciummal elhúzódó jogvita következtében még nem állnak teljesen készen. A Simándy épület fennmaradó két szintjének (4., 6.) felújítását – a költségek növekedése okozta forráshiány miatt – a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből, illetve mecenatúra programja keretében tervezi befejezni, hogy az informatika, az épületüzemeltetés és a beszerzési osztály, valamint az énekkar és a mintegy 120 tagú gyermekkar irodái is visszaköltözhessenek hosszú, 6 esztendőn át tartó „hontalanságuk” után. Mások mellett a Molnár Beton Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. adományai is segítik e feladat elvégzését. E lokalizált munkálatok a jövő héten kezdődnek, a már belakott szintek életét nem érintik.

Összességében a Hajós utcai Simándy épület – lépcsőit maga a nagy tenor is koptatta a nyolcvanas évek első felében – a 2017-től indult beruházás 2023 végére prognosztizálható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd Ft közpénzt használt fel. Jelenleg 9 szintje kész teljesen, 4 esetében utómunkálatok szükségesek: tovább már az operai dolgozók odaadó munkájával és az intézmény saját erejéből épül. A Magyar Állami Operaház Hajós utcai Simándy épületének fajlagos ára messze a főváros belső kerületeiben szokásos bekerülési érték alatt marad.

Fotók: Nagy Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése