Harmincötödik jubileumát ünnepli a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Június 23-án kezdetét veszi Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A 35. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál a különleges, izgalmas és szórakoztató előadások mellett kísérőprogramokkal és szakmai beszélgetésekkel is várja az érdeklődőket.

A föld fia

A szemle kilenc napja alatt a legkülönfélébb témájú és műfajú színpadi produkciókat hozzák el a szervezők Kisvárdára, ahol ezúttal is három helyszínen, a a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központban, a Zsinagógában és a Refi Színpadon mutatkoznak be a társulatok.

A versenyprogramban résztvevő előadásokat öttagú zsűri értékeli, akik részt vesznek majd az előadások másnapján tartandó Szakmai Klub beszélgetésein is. A zsűritagok személyére idén is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot, így 2023-ban Dienes Blanka színésznő, Kiss József Jászai Mari-díjas, drámaíró, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező, Szekeres Szabolcs színikritikus, és Szigeti Réka dramaturg ítélik oda a fesztiváldíjakat.

A szemle kísérőprogramjaként igazi ínyencségek láthatók majd a Refi Színpadon: már az első napon, június 23-án a 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Luxuria kerül színre, a Barcelona Flamenco Ballet előadásában. Látható lesz továbbá az Orlai Produkció előadása, az Udvaros Dorottya főszereplésével készült A nulladik perc, a Veres 1 Színház Neoton-musicalje, a Szép nyári nap, a Kováts Kriszta, Oszvald Marika és Bede-Fazekas Annamária nevével fémjelzett Öreglányok, a Veszprémi Várszínház A Pál utcai fiúk című előadása, valamint Nagy Sándor, Mészáros Árpád Zsolt, Peller Anna, Szerényi László és Vágó Bernadett zenés műsora, a Csak egyetlen szó.

Öreglányok

Emellett a kínálatban két díszelőadás szerepe, Andrei Serban rendezése, A doktor, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában, illetve a Déryné Társulat drámája, a Szemet szemért, melyet Kis Domonkos Márk jegyez.

Az idei fesztiválról ezúttal sem hiányozhatnak a határon túli magyar társulatok legjelentősebb képviselői, így a nézők láthatják például a tavalyi fődíjas társulatot is: a nagyváradi Szigligeti Színház a Figaro házassága, avagy egy őrült nap című előadását hozza Botos Bálint rendezésében.

Versenyzik még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Részegek című produkciójával, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a különleges képvilágú Oxigén előadással, Pálffy Tibor rendezésében. Martin McDonagh Leenane szépe című drámáját Barabás Árpád vitte színre a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatától ezúttal ez a produkció nyert meghívást.

Oxigén, fotó: Barabás Zsolt

A fesztivál mellett idén is zajlik az az egyhetes workshop, melynek keretében a színházi tanulmányokat folytató fiatalok betekintést nyerhetnek a színházcsinálás folyamatába. Ezúttal a Viewpoints improvizációs technikát sajátíthatják el Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor irányításával. További információk és a teljes program a fesztivál honlapján érhetők el! http://szinhaz.w3h.hu/fesztival

Fotók forrása: Kisvárdai Várszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése