A legnagyobb fesztiválokról is érkeznek filmek a miskolci CineFest-re

Összeállt a szeptember 1. és 9. között megrendezendő 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes kínálata, amelyben olyan alkotások is helyet kapnak, amelyek Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary versenyprogramjában is szerepeltek. Mindezek mellett Tóth Barnabás (Akik maradtak) legújabb rendezése is Miskolcon debütál majd.

Egyenesen a 2023-as velencei filmfesztiválról érkezik a CineFest-re Yorgos Lanthimos (A homár, A kedvenc) új műve, a Magyarországon forgatott Szegény párák. A film főhőse Bella Baxter (Emma Stone), aki megszökik az őt új életre keltő zseniális tudóstól, Dr. Godwin Baxtertől (Willem Dafoe). Ebben egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segíti, akivel együtt kontinenseken átívelő utazásra indul.

Yorgos Lanthimos: Szegény párák
Fotó: cinefest.hu

Tóth Barnabás, az Oscar-nevezett Akik maradtak után ismét a miskolci fesztiválon mutatja be aktuális alkotását, a Mesterjátszmát. A filmet Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, amelyben egy Gestapo által letartóztatott ügyvéd csap össze a sakkvilágbajnokkal, miután a börtönben titokban megtanult játszani. Tóth a történetet 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, a főszerepekben pedig többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori látható.

A Cannes-ban kitüntetett filmek közül Miskolcra jön a tizenkét év után visszatért Aki Kaurismäki (Kikötői történet, Külvárosi fények) mélabús romantikus vígjátéka, a Hulló levelek, amely a zsűri díját nyerte el és Wim Wenders új alkotása, a Tökéletes napok amely a legjobb alakításért (Kōji Yakusho) járó elismerést zsebelhette be.

Tóth Barnabás: Mesterjátszma
Fotó: cinefest.hu

Az idei CineFest nagyjátékfilmjeinek teljes listája és részletes leírása megtalálható a fesztivál honlapján, ahová az elkövetkező hetekben az egyes filmek vetítési időpontjai mellett a többi szekció programja is felkerül.

Hamarosan az elővételes jegyvásárlás is megkezdődik, amit szintén a weboldalon keresztül lehet majd megtenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése