Egy hét múlva, Szentgyörgyváron kezdődik meg a Margófeszt

Az augusztus 10. és 12. között sorra kerülő Margófeszten közel ötven zenei és irodalmi program közül válogathat, aki ellátogat a Keszthely és Hévíz közelében található Szentgyörgyvárra. A háromnapos eseményen fellép többek között a beck@grecsó, az Analog Balaton, a Sorbonne Sexual, a Galaxisok, valamint Kiss Tibor, Pion István és Vranik Krisztián pedig készülő közös lemezéből ad ízelítőt. Mindeközben a látogatók Zala megye természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit is megismerhetik.

A fesztivált az idén debütáló MVM Backstage beszélgetéssorozat első állomása nyitja meg augusztus 10-én: Ott Anna az este koncertező beck@grecsó formáció két tagjával, Beck Zoltánnal és Grecsó Krisztiánnal beszélget. 

Az első napon tárul fel a zalai nyújtott rétes készítésének titka, a balatoni eredetmítoszokat pedig Boldizsár Ildikó mesekutatóval együtt idézheti fel a közönség. Speciális, kedvezményes könyvkínálattal készül a Bookline Terasz, este pedig a Slow Village-ből ismert zalai MC, glsch (Gergály Norbert) szólóban mutatkozik be. A beck@grecsó formációt az Analog Balaton követi, éjjel pedig mozi, klasszikus zenei koncert vagy csillagvizsgálat bővíti a választékot. 


Másnap Reziben egy rendhagyó bormustrával, Szentgyörgyváron pedig a Sántakutya sorozatban a környék igaz történeteivel és mesélőikkel indul a fesztivál. A nap további részében hagyományos zalai édességeket lehet majd készíteni és kóstolni a helyiek konyhájában, kora este Fazekas Gergely zenetörténész a Dalszerelőműhelyben szedi izgalmas ízekre Krúbi Szív című dalát, Tompa Andrea pedig többek között egy sok nevű lányról és az emlékezetről mesél majd a templomkertben. 

Este fellép a Sorbonne Sexual, a dalszövegekről, mint novellákról gondolkozó Galaxisok, Kiss Tibor pedig az Aranyakkord koncertjén zenél. Néhány éve a budapesti Margó Irodalmi Fesztiválon lépett fel először együtt a költő, Pion István és Vranik Krisztián zenész, akik most közös lemezen dolgoznak, amit elhoznak Zalába.

A Margófeszt utolsó napján keszthelyi irodalmi sétával vagy kányavári vízitúrával kezdhetik a napot a résztvevők, aki az uzsonnát történetekkel fűszerezett termelői gasztropikniken költhetik el. Lesz helytörténeti séta Szentgyörgyváron, a gyerekeket bábszínház várja, a templom előtti fák árnyékában pedig Visky András, a Kitelepítés című regény szerzője beszél majd családról, elszigeteltségről és hitről.


A döntően versfeldolgozásairól ismert A Bence kalandjai nyitja a búcsúestét, aztán a létezés kérdéseit költőien firtató Platon Karataev lép a Nagyszínpadra, majd a Fran Palermo koncertje zárja a rendezvényt.

A Margófeszt teljes ideje alatt megtekinthető a We Love Balaton Analógia című fotókiállítása.

Bérletek és napijegyek diákoknak és zalai lakosoknak kedvezményes áron elővételben és a helyszínen is megvásárolhatók. A programokra való eljutást Keszthelyen és Hévízen is megálló fesztiválbusz-járatok segítik.

Részletes program és további információ: www.margofeszt.hu.

A fesztivál Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, valamint a Bookline támogatásával valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése