Átadták a Színikritikusok díját

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerték el. A díjátadó gála, amelyen a tatabányai Jászai Mari Színház társulata működött közre, szeptember 17-én tartották a Katona József Színházban.

Kivilágos kivirradtig, fotó: Mészáros Zsolt /WSSZ

A kategóriadíjakról részben megújult rendszerben döntöttek a Céh tagjai. A Színikritikusok díjának változtatásait hosszas műhelymunka előzte meg, amelyben a tagság kísérletet tett a díjazás szempontjainak finomhangolására. A felmerülő változtatások elfogadásáról vagy elutasításáról a Céh tagsága demokratikusan döntött.

A díj átadásakor 2023-tól kezdve egy szimbolikus gesztussal szeretnék kifejezni a független színházi társulatok jelentőségének folyamatos növekedését. Noha a Céh soha nem tartotta kevésbé fontosnak az úgynevezett „minősítéssel nem rendelkező” társulatok előadásait a kőszínházakéinál, ezt az egyenlőséget a jövőben a kategóriák neveivel is szeretnék kifejezni. Ennek megfelelően a 2022/2023-as évadtól a szavazólapon „Legjobb kőszínházi előadás” és „Legjobb független színházi előadás” kategóriákban lehetett szavazni a kiemelkedő teljesítményekre.

2023-tól „hivatalosan” is elismerik a már évek óta jelenlévő tapasztalatukat, amely szerint jó ideje olyan sok és szerteágazó, a létező kategóriákba bele nem férő, kiemelkedő, színházzal kapcsolatos teljesítménynek tanúi, amire nem elég pusztán a régóta létező Különdíj kategória. Idén ez a kategória „visszanyerte” az eredeti elképzelés szerinti jelentőségét, és ebben a kategóriában a tagság az évad olyan teljesítményeire szavazhatott, amelynek nincs külön kategóriája (pl. bábtervezés, dramaturgiai munka, koreográfia, fordítás, rendezvény, fesztivál stb.).

Ki ölte meg apámat?, fotó: Gulyás Dóra

Teljes értékkel továbbra is a Céh azon tagjai szavazhattak, akik az évadban legalább 90 új, magyar színházi bemutatót néztek meg, de továbbra is lehetősége volt szavazni azoknak is, akik 90-nél kevesebb, de legalább 50 új bemutatót tekintettek meg. Az ő szavazatuk kisebb súllyal (feleakkora pontértékkel) esett a latba, de kategóriánként az eddigi kettő helyett ők is három szavazatot adhattak le. A változtatással az a céljuk, hogy láthatóbbá váljon a jelölések szerteágazó mivolta, és a nyilvánosság előtt is észrevehetőbb legyen, milyen sok produkciót és alkotót jelölnek meg a szavazólapokon a kollégák azokban az években is, amikor egy-egy társulat tarol a díjátadón.

A nyertesek listája:

A legjobb független színházi előadás: Ki ölte meg az apámat? (ESZME – FÜGE, rendező: Szenteczki Zita, Kovács Domokos)

A legjobb kőszínházi előadás: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

A legjobb szórakoztató színházi előadás: The Black Rider (Örkény István Színház, rendező: Polgár Csaba)

A legjobb rendezés: Kivilágos kivirradtig (Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat, rendező: Horváth Csaba)

A legjobb női főszereplő: Imre Éva (Ifjú barbárok, Kolozsvári Állami Magyar Színház – Gyulai Várszínház)

A legjobb férfi főszereplő: Mácsai Pál (Solness, Örkény István Színház)

A legjobb női epizódszereplő: Szaplonczay Mária (Solness, Örkény István Színház)

A legjobb férfi epizódszereplő: Gyulai-Zékány István (Kivilágos kivirradtig, Weöres Sándor Színház, Szombathely – Forte Társulat)

A legígéretesebb pályakezdő: Cseri Hanna

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Bíró Bence: magyartenger

A legjobb díszlet: A kastély (Vígszínház, tervező: Schnábel Zita)

A legjobb jelmez: The Black Rider (Örkény István Színház, tervező: Izsák Lili)

A legjobb színházi zene: Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház, zeneszerző: Cseri Hanna)

Különdíj: Hoffer Károly, a Dekameron 2023 című előadás bábjaiért

Idén 21 színikritikus (Balogh Gyula, Bóta Gábor, Csáki Judit, Csizner Ildikó, Dömötör Adrienne, Gabnai Katalin, Gergics Enikő, Herczog Noémi, Karsai György, Keszte Bálint, Kovács Bálint, Kovács Dezső, Lénárt Gábor, Nánay István, Németh Fruzsina Lilla, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea, Szekeres Szabolcs, Turbuly Lilla, Urbán Balázs) adta le voksát.

A céh még áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy 2023-ban az életműdíjat a Soltis Lajos Színházhoz is erősen kapcsolódó Ecsedi Erzsébet színművész kapja.

A Színházi Kritikusok Céhe 2022-ben alapította a Jövő díjat, amely évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható. A 2023-as díjazott a céhtagok szavazatai alapján a celldömölki Soltis Lajos Színház.

A gyerek- és ifjúsági színházi előadások kategóriadíjáról a tavalyi évhez hasonlóan ismét a területen legnagyobb ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező grémium döntött. A díjazott a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése