Bemutatták a Budapest Contemporary kivételes remekműveit – képzőművészeti vásár nyílik a Bálnában

Szeptember 21-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár. Három napon át, 24-ig a kortársaké a főszerep a Bálnában, a szakma és a műkedvelők is megtekinthetik, sőt meg is vásárolhatják a legnagyobb hatású alkotók kivételes remekműveit. Az első alkalommal megrendezett seregszemlén több mint 30 galéria képviselteti magát olyan alkotók műveivel, mint például a világ leghíresebb absztrakt magyar festője, Hantai Simon, a nemrég elhunyt Bak Imre, a számítógépes festészet úttörője, Vera Molnar, és a 100 éve született, világszerte ünnepelt Reigl Judit.

Bak Imre: Graffiti, forrás: Budapest Contemporary

A Budapest Contemporary célja, hogy évről évre összehozza a kortárs szcéna legjavát egy magas szakmai színvonalú vásárra, ahol kizárólag a nemzetközileg is jegyzett hazai galériák állíthatnak ki. Az első esemény sajtótájékoztatóján három különleges műről hullott le a lepel, amelyeket a következő napokban – a többi művel együtt – bárki megtekinthet.

Bak Imre Graffiti című alkotása nemcsak mérete, színe és jelentősége miatt fontos mű, hanem azért is, mert a 2022 végén elhunyt mesternek ez az utolsó formázott vászna. A festményt eddig nagyon kevesen láthatták.

A vásár másik fénypontja a nemrég, 101 éves korában elhunyt Françoise Gilot műveiből álló válogatás. A művész elismertségét jelzi, hogy festményei ma már több mint 1 millió dollárt érnek. Emellett nemzetközi bestseller könyvek – például Életem Picassóval – szerzője volt. Alkotásai a New York-i Met és a MoMA, valamint a párizsi Centre Pompidou gyűjteményében találhatók.

Bemutatják Reigl Judit Tömbírás című, 1957-ben alkotott festményét is, ami utoljára 2014-ben, a Ludwig Múzeumban életmű kiállításán szerepelt. A blue chip kategóriájú festmény megvásárlására is lehetőség nyílik az eseményen, ami egészen különleges lehetőség, hiszen a Reigl-művek megszerzéséhez hosszú várólistára kell feliratkozni. A művésznő 100. születésnapjának évfordulóját világszerte ünneplik a múzeumok, New Yorkba, Shanghaiban, Berlinben és Budapesten is önálló kiállítások nyíltak a tiszteletére.

Kiállított alkotások a Vásáron, forrás: Súgópéldány

A világ leghíresebb magyar absztrakt festője, Hantaï Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is. A számítógépes művészet úttörőjétől, Vera Molnartól egy korai remekművet láthatnak az érdeklődők.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a mértékadónak számító, tavaszi Art and Antique mellett egy ízig-vérig kortárs seregszemlét is meghonosíthatunk Magyarországon” – mondta el Tausz Ádám főszervező. „Ilyen szigorú szakmai feltételek mellett idehaza művészeti vásárt nem szerveztek még: a gyűjtők-látogatók kizárólag olyan galériákkal és alkotásokkal találkozhatnak, amelyek saját művészeket képviselnek és rendszeresen tartanak kortárs időszaki kiállításokat. Ünnepeljük a Bálnában azt a tényt, hogy a hazai kortárs alkotók és a magyar galériák ma már vitathatatlanul a nemzetközi élmezőnybe tartoznak” – tette hozzá Tausz Ádám.

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár kiegészül egy jótékonysági online aukcióval is, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlják fel. Az Axioart felületén lehet majd licitálni az árverésen, a befolyt összeget az autizmussal élők támogatását célul kitűző Autistic Art Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

Kiállított alkotások a Vásáron, forrás: Súgópéldány

„Az autizmus, az art és a jótékonyság – az Autistic Art-nál egy egyenlő oldalú háromszög, amely kifejez mindent, amiért dolgozunk. Lakóotthonainkban a gyakran a beszédre is képtelen fiatalok a művészet erejével kapcsolódhatnak a többi emberhez, színes, természetes, egyedi rajzaik, motívumaik több magyar kortárs képzőművészt is megihlettek már. Bízunk benne, hogy a Budapest Contemporary kezdeményezésének is hála, minél több embernek válik társadalmi ügyévé az Autistic Art” – mondta el Kovács Henrietta, az Alapítvány ügyvezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése