Két bemutatóval várja az évadot a Budapesti Operettszínház

Szeptember 1-jén évadnyitó társulati ülést tartottak a Budapesti Operettszínházban. A művészeket és a színház dolgozóit Kiss-B. Atilla főigazgató köszöntötte, majd ismertették az előző szezon eredményeit és a következő évad új bemutatóit.


A teátrum vezetője beszédében kiemelte, hogy manapság az embereknek még nagyobb szüksége van a szellemi és a lelki táplálékra, mint eddig. Kiss-B. Atilla visszatekintett a Budapesti Operettszínház elmúlt évadára is: 12 nagyszabású, különböző, tematikus gálát rendeztek, jelen voltak Budapest különböző pontjain (Operett Korzó a Vigadó téren, Pozsony Piknik, Operett Forgatag a Nagymező utcában), és ellátogattak Kolozsvárra az Összetartozunk gálával.

2022 szeptemberének elején, az évadindító Operett Forgatagon kezdetét vette a centenáriumi évad, amely a2023-as évben teljesedett ki, amit Magyarország Kormánya a magyar operett évének nyilvánított. A Budapesti Operettszínház megnyitásának 100 éves évfordulóját centenáriumi hétvégével, és a Te rongyos élet című gálával ünnepelték. Másik gálájukkal – az Együtt az autistákért Alapítvánnyal karöltve – támogatást nyújtottak az autizmussal élőknek, és elfogadta a színház vezetésének meghívását Kálmán Yvonne, Kálmán Imre zeneszerző lánya is, akit Kiss-B. Atilla visszavár a 2023. évi magyar operett napjára, amikor Kálmán Imre halálának 70. évfordulóján tisztelegnek a Mester életműve előtt.

Jubilált a Jekyll és Hyde, az István, a király és az Abigél című produkciójuk is, utóbbi a 100. előadását ünnepelhette. Kiss-B. Atilla külön kiemelte a Jókai utcai ház omlásakor megsérült Tóth Nikolett tiszteletére tartott gálát, melyen összesen 14 klasszikus balett, kortárs tánc és néptánc együttes képviseltette magát 80 táncossal.

Decemberben és februárban további két nagyszabású gálával ünnepelte a társulat a 100 éves Budapesti Operettszínházat, majd az évad vége felé közeledve egy egyedülálló Csárdáskirálynő Fesztivált rendeztek, melyen litván és francia Csárdáskirálynőt is láthatott a közönség.


Az idei új évad kezdete előtt, a Hegedűs a háztetőn című előadásukat állótapsos ováció fogadta a Fertőrákosi Barlangszínházban. Kiss-B. Atilla bejelentette továbbá, hogy összehívta a színház örökös tagságáról döntő bizottságot, és javaslatára a nemrégiben elhunyt Jankovics Józsefet megválasztották a Budapesti Operettszínház posztumusz örökös tagjává.

Az új évadban két bemutatót tart a színház, az elsőt november 17-18-19-én. A 21. század első magyar operettjét, Az Orfeum mágusát Orbán János Dénes és Pejtsik Péter jegyzik, a darab a színház alapítójának, Somossy Károlynak állít emléket. Az előadást Bozsik Yvette rendezi, alkotótársai a jelmezeket tervező Berzsenyi Krisztina, és az Operettszínházban először dolgozó, Kossuth-díjas Ferenczfy Kovács Attila építőművész, díszlettervező, látványtervező és vizuális művész lesznek.

A másik bemutatóra az évad második felében kerül sor, Frank Wildhorn Carmen című musicalje Homonnay Zsolt rendezésében kerül színre. A romantikus zenés darab egy vadóc, öntörvényű lány történetét meséli el, viszont musicalként teljesen más környezetben, mint ahogyan azt a nézők az azonos című, közismert operában megszokták.

Fotók: Janus Erika / Budapesti Operettszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése