Súgó+ – Kosztüm és rémület

A halloween elképzelhetetlen beöltözős bulik és ijesztgetések nélkül, de azoknak sem kell elkeseredniük, akik idén valamilyen oknál fogva kimaradtak az összejövetelekből. Ugyanis olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek garantálják a borzongást, és hogy a beöltözős hangulat se maradjon el, a kosztümös alkotásokból válogattunk. 



Bíborhegy (Crimson Peak, 2015)

A fiatal, írói babérokra áhítozó Edith (Mia Wasikowska) élete teljesen új fordulatot vesz, amikor édesapja halála után enged egy titokzatos angol úriember csábításának. A lány, akinek gyerekkora óta különös kapcsolata van a kísértetekkel, immár Thomas (Tom Hiddleston) nejeként Bíborhegyre, a férfi családi otthonába költözik. Az ott tapasztalt egyre több aggasztó furcsaság közül az egyik legnyugtalanítóbbá sógornője, Lucille válik. A hármast egyre jobban nyomasztják a házban felbukkanó szellemek és emlékek, amelyeket Thomas volt feleségei hagytak maguk után. Végül Edithnek el kell döntenie, hogy az élők vagy a holtak az igazi ellenségei.




A Manderley-ház asszonya (Rebecca, 2020)

Amikor egy fiatal, elszegényedett lány (Lily James) Monte Carlóban találkozik a sármos özvegyemberrel, Maxim de Winterrel (Armie Hammer), még nem is gondolja, hogy rövid időn belül ő lesz az új Mrs. de Winter. Azonban férje otthonához, a Manderley-házhoz jár egy házvezetőnő, Mrs. Danvers is, aki minden lehetséges eszközzel a néhai feleség, Rebecca emlékét próbálja életben tartani.  Viselkedése odáig fajul, hogy úgy tűnik, célul tűzte ki az új feleség kísértését, bosszúként az asszony rejtélyes haláláért. Amikor az új Mrs. de Winter már úgy érzi hogy a ház és Rebecca emléke teljesen megfojtja, újabb részletek derülnek ki férje első házasságával kapcsolatban.





A boszorkány (The VVitch: A New-England Folktale, 2015)

Miután a szigorúan vallásos családot kitoloncolják New England-i falujából, a vadonban,  minden lakott településtől távol kell új életet kezdeniük. Újszülött gyermekük eltűnésével és a termésük elpusztultával azonban a szülők megmaradt gyermekeikkel egymás, és saját maguk legnagyobb ellenségeivé válnak. A család tagjainak félelme az éhenhalástól és a bűnök, illetve a sátán hatalmától egyre eszelősebb és rémisztőbb viselkedést vált ki belőlük, míg végül úgy érzik, nemcsak a természet, de még az Isten is ellenük fordult.




Az Északi (The Northman)

Az ifjú Amleth herceg (Alexander Skarsgård) apja meggyilkolása után kénytelen elmenekülni szülőföldjéről, de esküt tesz, hogy felcseperedve megbosszulja őt. Az egyik portyáról a másikra hányódó fiatal viking, amikor meghallja, hogy eljött a bosszú ideje, rabszolgának álcázva elmegy apja gyilkosának házába. A filmben a vikingekre jellemző vér és brutalitás tökéletesen társul mitológiájuk sötét misztikusságával, iszonyattal teli hangulatot eredményezve.




Fehér éjszakák (Midsommar)

A Fehér éjszakák ugyan nem történelmi kosztümös film, azonban ha az ember rettegésre és emlékezetes jelmezekre gondol, nagy valószínűséggel Florence Pugh karakterének májuskirálynő-ruhája jut majd eszébe. Dani, miután tragikus módon elveszítette egész családját, elkíséri barátját és annak egyetemi kollégáit Svédországba, egy tanulmányi útra. Hälsinglandbe érkezve egy zárt közösség nyárinapforduló-ünneplését tervezik megnézni és velük együtt rész venni benne. Azonban álmukban sem gondolták volna, hogy a közösség barátságos lakói olyan rituálékat akarnak majd végrehajtani, amelyek nemcsak, hogy elborzasztják a látogatókat, de mindnyájan meg is bánják, hogy egyáltalán ide tévedtek.

Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése