Adventi kalendárium – Karácsonyi Ómen

Volt idő, amikor azzal a megnyugtató tudattal ülhettünk le egy (rajzfilm)sorozat ünnepi epizódja elé, hogy garantáltan bájos és szívmelengető élmény vár ránk. Miközben kedvenc hőseink kis városkáját szikrázóan fehér  soha nem barnás vagy latyakos – hó borítja, a tanulságos történet túlcsordul a szeretettől, a konfliktusokat pedig egy csapásra elűzi a karácsony szelleme. Aztán megismertük Kula bácsit, majd a sátánimádó erdei állatkákat, és az egyetlen biztos pont a rendületlenül hulló hó maradt.

A South Park klasszikusai magasra tették a lécet. A blaszfémia határát súroló sztorikkal már nem olyan könnyű meglepni a nézőket, de azért más sorozatok is próbálkoztak. Az egyik legígéretesebb versenyző az Amerikai fater, amelynek Karácsonyi kalamajka című része méltó a nagy elődökhöz.

Fotó: IMDB

Már a nyitójelenet is komoly, amelyben a részeg Roger (a főszereplő Smith család "házi" űrlénye) véres végeredménnyel teszteli patkányokon a tojáslikőr erősségét, de az igazi móka csak akkor kezdődik, amikor megérkezik a házba az örökbefogadott kisfiú, Nemo. Az epizód innentől a hetvenes évek ikonikus horrorját, az Óment parodizálja, egy csipetnyi Ördögűzővel megbolondítva.

Bár a világmegmentő kaland során – ahogy a társadalomkritikus rajzfilmekben szokás – az egyház is megkapja a magáét, a hívőknek mégsem érdemes rajta megsértődnie. Némi nézőpontváltással ugyanis egy olyan történet bontakozik ki előttünk, amelyben egy családapa az életét kockáztatja azért, hogy visszafogadja őt a katolikus közösség. Miközben persze a havas tájra sem panaszkodhatunk. 

(Az Amerikai fater epizódjai elérhetőek a Disney+-on.)

Írta: Frei Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése