Adventi kalendárium –Karácsonyi ajándékozási szokások szerte a világból

A karácsony talán az egyik legtöbb ember által megült ünnep a világon, és mivel ilyen elterjedt, ezért minden ország hozzátett valamennyit a széles körben ismert hagyományokhoz. 

Míg az angolszászok a zoknijaikat hagyják kint karácsonykor ajándékra várva, Európában Szent Miklós napján vagy szenteste, sok helyen cipőket. A hollandoknál facipőkbe, míg Luxembourgban egyszerűen egy tálcára várják a gyerekek az ajándékokat.

Forrás: Wikipédia

Puerto Ricoban a január 6-ai Három Királyok napja legalább akkora ünnep, mint a karácsony, ugyanis ekkor cipősdobozokat töltenek meg fűvel és helyeznek az ágyuk alá a bölcsek tevéi számára, amelyekért cserébe csomagokat várnak. Norvégiában a piros sapkás, manószerű Julenisse hoz apró ajándékokat és gyümölcsöket a gyerekeknek, cserébe pedig zabkását kap. Azonban, ha nem ízlik neki a zabkása, hamar bajkeverésre adja a fejét. 

Olaszországban vízkeresztkor La Befana, egy idős, boszorkányszerű alak ad cukrot a jó gyerekeknek és szenet a rosszaknak. Egyes legendák szerint La Befanát hiába hívták a napkeleti bölcsek, nem tartott velük, ezért azóta minden évben egyedül indul útnak, a seprűjén repülve, a gyermek Jézus keresésére. 

Izlandon a második világháború óta a könyv a legnépszerűbb karácsonyi ajándék, akárcsak a december 26-án ünneplő afrikai családoknál. Azonban nem mindenhol veszik túlságosan komolyan a  hagyományokat, például Japánban, ahol a népesség 1% vallja magát kereszténynek, egy KFC menüvel ünneplik a karácsonyt. 

Viszont, megesik az is, hogy a szakállas öregember nem hozza az ajándékot, hanem inkább vinné. Ilyen Libériában az Öreg Bayka, aki karácsonykor az utcákat járja és ajándékokat követel az ünnep alkalmából.

Írta: Szabó Iringó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése