Lezajlott a IX. Pajtaszínházi Szemle

2024. január 27-28-án, kilencedik alkalommal adott otthont a Nemzeti Színház a Pajtaszínházi Szemle előadásainak. A Szemle alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportjai mutatták be az elmúlt hónapokban készült produkcióikat. Fergeteges vígjátékok, székely viccek, Petőfi versválogatás, Molnár Ferenc-klasszikusok, krimikomédia, sőt még görög tragédia is színesítette az idei programot.


A Pajtaszínházi Program 2015 óta a Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház együttműködésében valósul meg. A program célja a hazánkban jelentős hagyományokkal rendelkező falusi színjátszás újraélesztése és népszerűsítése, valamint alkotó- kultúraszerető közösségek építése. A programban minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települése vesz részt.

Az így született pajtaszínházi közösségek a program záróeseményén, a Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatják be előadásaikat. A társulatok munkáját a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotófolyamat minden állomását az első ötleteléstől és tervezéstől a próbákon át egészen a premierig. A Szemle minden évben jókedvű, szenvedélyes, igazi örömszínház mely a pajtaszínházi műfaj hagyományai és a Magyar Kultúra Napja előtti tisztelgés is egyben.

Az IX. Pajtaszínházi szemlén bemutatkozott települések: Balatonszőlős (Veszprém vármegye), Esztár (Hajdú-Bihar vármegye), Győrújbarát (Győr-Moson-Sopron vármegye), Héreg (Komárom-Esztergom vármegye), Iregszemcse (Tolna vármegye), Kisszállás (Bács-Kiskun vármegye), Körösladány (Békés vármegye), Lukácsháza (Vas vármegye), Mezőcsát (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Ostoros (Heves vármegye), Palotás (Nógrád vármegye), Rákócziújfalu (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), Szabadhídvég (Fejér vármegye), Szászvár (Baranya vármegye), Szentgyörgyvölgye (Zala vármegye), Tab (Somogy vármegye), Tiborszállás (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye), Tóalmás (Pest vármegye), Zsombó (Csongrád-Csanád vármegye).


A program koncepcióját, előzményeit és eredményeit január 27-én Rátóti Zoltán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója; Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója; Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó; Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere; Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora mutatta be. Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétével Dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályvezetője is.

Január 28-án pedig Szabó Ágnes mellett Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke; Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója; Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója; Szécsi Tamás, Esztár község polgármestere és Lakó Zsigmond, drámapedagógus-mentor nyitotta meg a szemlét.

Az elmúlt kilenc évben, a projekt kezdete óta összesen 157 település vett részt a programban, ahol ennek köszönhetően felelevenedtek a helyi színjátszás hagyományai, létrejöttek vagy újra szerveződtek a helyi színjátszókörök. A Pajtaszínházi Program valódi sikere a közösségépítésben rejlik. A projekt keretében (újra)alakuló alkotóközösségekben minden korosztály részt vesz – kisiskolások, kamaszok, felnőttek és nyugdíjasok mind egyforma lelkesedéssel vetik bele magukat a közös munkába. Az így alakuló alkotóközösségek a Szemle után is aktívan működnek tovább és szerves részévé válnak a települések életének.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése