Nagy sikerrel léptek fel Zágrábban a Budapesti Operettszínház művészei

Január 26-án Cintányéros cudar világ címmel adtak nagyszabású operett gálát Zágrábban a Budapesti Operettszínház művészei. A nagy sikerű előadásra a zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ megnyitásának 10 éves évfordulója alkalmából került sor a horvát főváros impozáns kulturális, művészeti központjában, a Histrionski domban.


A Budapesti Operettszínház kapcsolata horvát partnereivel nem újkeletű, a Nagymező utcai teátrum mások mellett az Eszéki Horvát Nemzeti Színházzal is előremutató szakmai partnerséget ápol. Horvátország és Magyarország hivatalosan 1992. január 18-án vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A mindkét ország számára jelentős esemény 30. évfordulója alkalmából 2022. január 18-án az Eszéki Horvát Nemzeti Színház (Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku) és a Budapesti Operettszínház közös rendezésükben színre került, A zene hídján című operettgálával ünnepelt Eszéken. A mindkét színház életében kiemelkedő együttműködés folytatásaként 2022. január 25-én este a Budapesti Operettszínház adott otthont a két teátrum nemzetközi operettgálájának, mintegy erősítve és új szintre emelve a két nemzet közötti kulturális kapcsolatokat. Mint ahogyan Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója korábban elmondta, a két nemzet kultúrája és művészete a történelem folyamán összefonódott. Miután mindkét nép rendkívüli kulturális értékekkel dicsekedhet, szükségünk van hidakra, amelyek összekapcsolják a horvátokat és a magyarokat, hogy a barátság jelen idejűvé váljon és folytatódjon. „Látogassuk meg egymást, keljünk át a hidakon és építsünk újakat!” – fogalmazott tavaly Horvátországban a főigazgató.


Ennek a hídnak volt újabb építő köve az Operettszínház zágrábi előadása pénteken. Dr. Mladenovics Anna a zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ igazgatója egy korábbi interjúban elmondta, hogy a Budapesti Operettszínház érkezése kiemelt jelentőséggel bír számukra, hiszen a színház művészeit különleges szeretettel veszik körül Zágrábban a horvát és a magyar nézők egyaránt. Az esemény presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint a diplomáciai testületek megjelent vezetői. A Szerbiában szolgálatot teljesítő nagykövetek közül jelen volt Giorgio Lingua érsek, horvátországi apostoli nuncius, Iva Kruleva Bulgária, Cristián Streeter Chile, Antonia Katzourou Görögország, Josef Markus Wuketich Ausztria, Zdenko Galbavý Szlovákia, Anar Imanov Azerbajdzsán, Riza Poda Albánia, Milan Hovorka Csehország, Kennedy Mayong Onon Malajzia és Asma Naji Al-Amri Katar nagykövete, valamint Natalia Król, Lengyelország zágrábi nagykövetségének második titkára és Müzeyyen İnci, Törökország zágrábi nagykövetségének III. titkára.

Az operett irodalom legszebb gyöngyszemeit több nyelven is előadó művészek óriási sikert arattak, amit a nemzetközi közönség hosszan tartó ovációval honorált. Fellépett Bojtos Luca, Fischl Mónika, Kiss Diána, Laki Péter, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt, valamint a Budapesti Operettszínház táncosai, akiket egy, a színház zenészeiből álló zenekar kísért.

Fotók: Várady Nikolett / Budapesti Operettszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése