Újra látható az IMA, a Recirquel nemzetközi sikerű immerzív produkciója

Szeptemberben visszatér Magyarországra az IMA, az elmúlt évek egyik legsikeresebb előadóművészeti produkciója. A Vági Bence rendezte immerzív színházi előadás során a nézők a produkció részévé válva léphetnek ki a földi lét valóságából. A látogató különleges érzéki és tudati állapotba kerül: a millió fényponttal megformált, az univerzumot idéző térben az artistaművészekkel együtt lebegve fedezheti fel a lélek rejtett útjait. 


Az IMA tavaly elsöprő szakmai és közönségsikert aratott a világ legnagyobb fesztiválján, a többi között a The Times és a The Guardian is az Edinburgh Fringe legjobb show-jai közé választotta az előadást. A produkció szeptember 6-tól összesen 58 alkalommal látható a Müpa mellett felállított különleges sátorban.

A 2022-ben bemutatott IMA debütálása óta az egyik legsikeresebb magyar előadóművészeti produkcióvá vált, az elmúlt években nemcsak Magyarországon futott telt házzal, hanem tavaly a világ legnagyobb fesztiváljának, az Edinburgh Fringe Festivalnak a közönségét és a szakírókat is lenyűgözte. Az előadást tucatnyi öt- és négycsillagos kritikával ismerték el, a többi között a The Guardian beválasztotta a 2023-as Fringe fesztivál TOP 50 show-ja közé, a The List kritikusa a „szenzációs fizikai teljesítményt és spirituális erőt” méltatta, míg a The Times szakírója szerint ez a produkció volt a legegyedibb és leggondosabban kimunkált cirkuszművészeten alapuló alkotás Edinburgh-ban.

Az IMA másfél év után 2024. szeptember 6-tól összesen 58 előadással tér vissza Magyarországra. A Vági Bence rendezte kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás új utat törve, különleges immerzív élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részeivé válnak. A produkció minden elemével arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket. A látogatók véget nem érő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben mélyülhetnek el az IMA-ban, miközben elveszítik térérzékelésüket, és úgy érezhetik, mintha kirepülnének az univerzumba.


Az IMA egyszemélyes darab, melyet a Társulat világklasszis artistaművészei – Horváth Zita, Seguí-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor és Charles-Eric Bouchard – egymást váltva adnak elő. A meditatív utazáson a művészek nemcsak előadók, kísérői is a közönségnek. Miközben a koreográfia mindegyik előadásban ugyanaz, a művészek a különböző zsánerszámaik, eltérő személyiségük miatt más-más aspektusait jelenítik meg ugyanannak a művészeti tartalomnak, és egészen másképpen is hatnak a nézőre.

A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének tágas, lebegő élményét. Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer által fémjelzett zene nélkülözhetetlen része az előadásnak, csakúgy mint a produkcióban különleges szerepet kapó fények, melyekért Lenzsér Attila lighting designer felelt, míg a jelmezek Kasza Emese munkái. Az IMA-installáció Vági Bence és Vladár Tamás alkotása, az előtér – amely az IMA esetében a megérkezés révén fontos szerepet játszik – látványa pedig Iványi Árpád közreműködésével jött létre.


Az előadásokra a jegyek a Müpa szokásos jegyértékesítő felületein és a társulat weboldalán érhetők el.

Fotók: Hirling Bálint / Recirquel Társulat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése