Tovább bővül Budapest egyetlen zsűrizett, nyári színházi fesztiválja, a Szemle Plusz

2024. augusztus 24. és szeptember 13. között zajlik a Szemle Plusz programsorozat, ahol a 6 vidéki és határon túli nagyszínpadi alkotás, illetve a 6 budapesti kamaraelőadás versenyén túl idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.

Történt egyszer Újvidéken (fotó: Srđan Doroški)
6+6 és a ráadás

A fővárosi színházszeretőknek nem kell sehova sem elutazniuk, hogy megismerjék a legizgalmasabb vidéki és határon túli színházi előadásokat, hiszen a Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében 12. éve futó zsűrizett mustra többek között azért jött létre, hogy helybe hozza a Budapest határain túli színházi élményeket. Peremartoni Krisztina színésznő, az intézmény művészeti tanácsadója Benkő Nórával, a színház igazgatónőjével és művészeti vezetőjével karöltve évről-évre többszáz magyar nyelvű előadás közül választják ki azt a 12, magas szakmai minőséget képviselő, emlékezetes és tanulságos alkotást, amelyet a nyári seregszemle keretein belül a budapesti közönség is megismerhet.

Az eleinte egy helyszínes, hét előadást bemutató esemény 2023-tól új szekcióval bővült, a szervező csapat a nagyszínpadi művek mellé kamaraelőadásokat is meghívott a programba, amelyeket az intézmény margitszigeti helyszínén, a Kristály Színtér színpadán láthattak a nézők. Tavaly tehát már 6 nagyszínpadi előadáson + 6 kamaradarabon vehetettek részt az érdeklődők.

2024-ben ismét gazdagodik a Szemle Plusz kínálata: ezúttal 6 színi iskola mutatkozik be – versenyen kívül – egy-egy vizsgaelőadással a rendezvényen. A Freeszfe Egyesület, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pesti Magyar Színiakadémia, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, a Keleti István Művészeti Iskola és a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet fiatal tehetségeit láthatjuk az OFF-program keretében.

Több, mint egy jó válogatás

A Szemle Plusz amellett, hogy egy színes és alapos színházi körkép, mindeközben szakmai versenyprogram is, a neves színészekből és színházi szakemberekből álló zsűri 10 különböző kategóriában oszt díjakat, és rendszerint két közönségdíj és különdíjak is gazdára találnak a színház évadzáró Gáláján. A 2024-es zsűriről nyár elején adnak tájékoztatást a szervezők.

A Szemle Plusz programsorozat az elmúlt években olyan népszerű, kulturális találkozóhellyé vált, ahol a színházi szakma és a közönség, a pályakezdő színész és az érdemes művész, a határon túli alkotó és a budapesti rendező kezet foghat, eszmét cserélhet és együtt szórakozhat a Városmajorban és a Margitszigeten. A tavalyi Szemle Plusz Gálán az egyik díjazott, Köles Ferenc pécsi színész, röviden így nyilatkozott az eseményről:

„Az itt tapasztalt nézői visszajelzések és a hangulat pont olyan volt, mint az áldott jó POSZT-okon (Pécsi Országos Színházi Találkozó) annak idején.”

Milf (fotó: Jurányi Ház)
Íme, a 2024-es versenyprogram

A Szemle Plusz augusztus 24. és szeptember 13. között a következő alkotásokkal jelentkezik:

Városmajori Szabadtéri Színpad
  1. Urbán András: Történt egyszer Újvidéken (Újvidéki Színház, augusztus 26.)
  2. Martin McDonagh: Hóhérok (Jászai Mari Színház, Tatabánya, augusztus 28.)
  3. Molnár Ferenc: Liliom (Budaörsi Latinovits Színház, augusztus 31.)
  4. Székely Csaba: Az igazság gyertyái (Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely, szeptember 2.)
  5. Ivan Viripajev: Iráni konferencia (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, szeptember 4.)
  6. Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska (Miskolci Nemzeti Színház, szeptember 4.)
Kristály Színtér:
  1. Kácsor Zsolt: Cigány Mózes (Katona József Színház, augusztus 24.)
  2. Bíró Bence (Janikovszky Éva fiatalkori naplója alapján): Kizárólag az utókor számára (6SZÍN, augusztus 27.)
  3. Csokonai Lili (Esterházy Péter): Tizenhét hattyúk (Pesti Magyar Színház, augusztus 29.)
  4. Duncan Macmillan: Lélegezz (Orlai Produkciós Iroda, szeptember 1.)
  5. Kovács Viktor, Kovács Dominik: Milf (Füge Produkció, szeptember 3.)
  6. Márfi Márk: Telik egy óra az életedből (szeptember 5.)
A Szemle Plusz előadásaira, mint ahogy a Városmajori Szabadtéri Színpad nyári évadának több produkciójára is elérhetők már a jegyek, a műsorkínálat pedig folyamatosan bővül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése