Magyar előadókból sem lesz hiány a Szigeten

Mintegy 60 ország képviselteti magát a 2024-es Szigeten, a fellépők pedig a zenén túl tánccal, színházi performanszokkal, cirkuszi mutatványokkal és számos egyéb művészeti ág produktumaival szórakoztatja majd a fesztiválozókat 76 hektáron. A feszitválból természetesen nem maradhatnak ki a magyar előadók sem.


„Messze nem elhanyagolandó tény azonban, hogy a Sziget a hazai zenei/kulturális szcéna legnagyobb szereplője is egyben, ahol évente többszáz magyar fellépő teszi teljessé a programot, lehetőséget kapva arra is, hogy túl a saját közönségükön, a világ minden pontjáról érkező látogatók előtt is bemutatkozhassanak” – emelte ki Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

A Nagyszínpadra „komponált” egyedi koncertektől kezdve, a további nagy helyszínek, mint a Colosseum, a Bolt Party Aréna, a Revolut Színpad fellépőin át, az idén új névvel jelentkező ibis × ALL presents The Buzz, a népszerű dropYard vagy a nettó hazai koncerteket sorakoztató Petőfi Színpadig, nem kihagyva a Global Village, a Sziget Beach programjaiig, számos magyar performansznak örülhetnek a fesztiválozók.

A Nagyszínpad továbbra is azon hazai fellépőknek ad helyet, akik olyan egyedi koncertekkel készülnek a Szigetre, amelyek egyrészt az újdonság erejével hatnak a magyar közönségre, és egy nagy dobbantót jelenthetnek a nemzetközi hírnév felé is. A sort Azahriah kezdi, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet. A nemrég koncert-történelmet író zenész most a Sziget Nagyszínpad, akár 60-70 ezresre duzzadó közönségét igyekszik meghódítani egy speciális show-val, ami tartogat újdonságot a Puskás Aréna közönségének is. Rendhagyó programmal érkezik Beton.Hofi is a Szigetre, aki a világhírű Rajkó Cigányzenekarral kollaborál majd a színpadon. 


A Sziget Nagyszínpadán ezúttal a teljes, 14 fős – hegedűművészeket, csellistát, nagybőgőst és cimbalmost is felvonultató – zenekar képviselteti magát a műsor egy részében, ahol a Beton.Hofi dalok az ő hangszerelésükben szólalnak majd meg. Az idén tízéves Margaret Island első Sziget nagyszínpados fellépésére pedig egy összművészeti produkcióval készül. A koncert során vendégeik lesznek a Szegedi Kortárs Balett nemzetközileg is nagy sikert arató táncosai. Folytatva a nagy helyszínek sorát a Revolut Színpadon lesz látható a Platon Karataev vagy az Analog Balaton, a Bolt Arénában lépnek fel – mások mellett – a Next Level partysorozat alapítói, Dublic és B’Andre valamint a Be Massive brandet képviselő Metha is. A Colosseum pedig több, mint húsz hazai fellépőnek ad helyt a különböző napokon és idősávokban.

A dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, ahol a nagy nemzetközi merítés mellett szépszámmal mutatkoznak be a műfaj hazai képviselői is. A teljesség igénye nélkül csak néhány név: itt lesz majd Pogány Induló és Ótvar Pestis, 6363, Sisi, Bongor vagy Lil Frakk. The Buzz lett az Európa Színpad új neve, ami nem véletlen, hiszen a kezdetektől az volt a cél, hogy az itt fellépő zenekarok körül legyen egy kis buzz. A sorban pedig a hazaiak: Co Lee, Elefánt, Freakin' Disco, The Anahit, iamyank, Jazzbois.


A Sziget Beach az a helyszín, ahova el lehet vonulni a nagy nyüzsgésből, ha valaki egy kis nyugalomra, pihenésre vágyik, itt a több, mint harminc hazai közt fellép majd Barabás Lőrinc Solo, Superflake, Zsüd, Naga & Beta és olyan Dj csapatok, mint a Hulable, az Eclipse Bali, a Budapest Calling, a Syndanz, a Treehouse crew és a Sandbox.

A Global Village egy sziget a zenei óceánban, ahol a fesztiválozók különböző kultúrák hangzásvilágát fedezhetik fel a tradicionális zenétől az elektro-world-ig, magyar részről – többek mellett – a Besh o Drom, a Bohemian Betyars, a Duckshell, a Romano Drom vagy ZitheRandom közreműködésével. A Petőfi Színpadon a legnagyobb a magyar zenekarok sűrűsége, említsünk néhányat is közülük: Esti Kornél, Ivan & The Parazol, Abigél, Anna and the Barbies, Sziámi, a metál vonalon pedig a LAZARVS és a Devil’s Trade. Idén is a Sziget árnyas északi csúcsát tölti meg programokkal a LightStage, a nemzetközi fellépők mellett természetesen hazaiakkal is, mint a Voice győztes Szakács Erika vagy a The Curious Kind.


A nem zenei programokban pedig szintén szemezhetünk a magyarok közül: a Színház és Tánc helyszínen ott lesz az AHA Kollektíva, Oberfrank Réka, Cserepes Gyula, Tózsa Mikolt és a Sleeping Beauty Project, a sétáló utcaszínházak közt a Brass On The Road és az Óriás Buborék Show, a Cirque du Sziget nagysátrába pedig visszatérnek a Baross Imre Artistaképző növendékei legújabb darabjukkal. Évek óta nagy siker a Szigeten a Karzat Színház utcaszínházi előadása, a Vándor Vurstli is, ahol ismét képviselteti magát a Magyar Zsonglőr Egyesület, és itt lép fel Nizsai Dániel bábművész is. A Global Village programhelyszínén a Magyar Kör Egyesület táncházai várják az érdeklődőket. Természetesen a Magic Mirror programjában is helyet kaptak a hazai fellépők: mïus koncertje, a Triton bulija és a The Pamperers workshopjai mellett az idei év záróbuliját három progresszív hazai csapat együttműködése szolgáltatja. Szintén ezen a helyszínen tekinthetik meg a látogatók a Trojka Színházi Társulás előadását Gryllus Dorka rendezésében, Lakatos Márk főszereplésével, illetve a szombati napon a Sziget Comedy színpadán is két hazai fellépő nevetteti meg a közönséget Nagy Kitty és Said Dániel személyében. A dropYard break, hip-hop és dance programkínálata a legjobb hazai táncosokat és csapatokat vonultatja fel a Cypher Town szervezésében, a Medence Csoport által kurált ArtGarden programkínálata pedig a hazai képzőművészeti szereplők sorát mutatja be. Részletes program a Sziget weboldalán olvasható.

Fotók: Sziget Fesztivál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése