Díjátadóval zárta Szláv szezonját a Magyar Állami Operaház

12 premier, köztük 6 nagytermi előadás, 2 magyar ősbemutató, 3 gyermek- vagy ifjúsági produkció, összesen 201 opera- és 105 balettelőadás, 12 koncertszerű előadás és gálaest, 12 hangverseny, 14 sztárest valósult meg az OPERA 140. évadában. A Dalszínház művészei felléptek Dubajban, Bukarestben és Bogotában, miközben 49 opera- és 22 balettcím szerepelt a repertoáron, és számos világsztár lépett az OPERA színpadaira. A Magyar Állami Operaház Csillagóra gáláján június 28-án díjátadóval búcsúztatta az évadot, ami azonban a nyári Verdi-sorozatokkal egészen augusztus közepéig tart.


A 2024/25-ös évadban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja Scrivener Louis magántáncos lett. A londoni Királyi Balettiskola növendéke 2020-ban csatlakozott az OPERA balettegyütteséhez, ahol tánckari művészként sikeresen mutatkozott be olyan szóló- és főszerepekben, mint az Egérkirály (A diótörő), Tybalt (Rómeó és Júlia), Petruchio (A makrancos Kata), Siegfried (A hattyúk tava), Cigány szóló (Don Quijote), Leon (A Pygmalion-hatás). A 2023-ban az évad legjobb pályakezdő tehetségének és a 2023/24-es évadra a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművészének megválasztott táncművészt az elmúlt szezonban magántáncossá léptették elő, és többek közt Basil (Don Quijote), Spartacus, Diótörő herceg, Anyegin és Rudolf (Mayerling) szerepében lépett színpadra, valamint magas színvonalú alakítást nyújtott Bartók Táncszvitjének premierjében, a Paquita-szvitben és a Petite mort-ban is a Bartók TáncTriptichon és a Klasszikus bravúrok esteken.

A korábban ugyancsak a Csillagóra gálákon átadott kamaraénekesi címeket újításként idén az OPERA évad közben, egy-egy előadás alkalmával jelentette be. A 2024/25-ös évadban Pasztircsák Polina, Kálmán Péter és Haja Zsolt a kiemelt honoráriummal párosuló elismerés birtokosa.

A Magyar Állami Operaház Zenekari Kamaraművésze lett Várnai Beáta (I. klarinét), aki a Zeneakadémia elvégzését követően 1986 óta tagja az OPERA együttesének, magas szintű szakmai tudását és munkáját számos elismeréssel díjazták, legutóbb a dalszínház kitüntetései közül a Komor Vilmos-emlékplakettet vehette át 2015-ben. A Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze Baukó Gabriella, aki épp harminc éve a szopránszólam tagja, kiváló hangi adottságai mellett ízléses színpadi játékával, valamint odaadó és példaértékű munkájával vált érdemessé az elismerésre. A Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze Kiyota Motomi grand sujet, aki a stuttgarti John Cranko Iskola elvégzése után 2019-ben csatlakozott a Magyar Állami Operaház balettkarához. Kivételes technikai tudása klasszikus szólókban (A diótörő – orosz tánc, Párizs lángjai – testvériség variáció, A hattyúk tava – nápolyi tánc) és kortárs koreográfiákban is (Cacti, Sad Case, Episode 31, A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude) hamar kitűnt. A társulat belső szavazásán a 2022/23-as évad legjobb tánckari művészének választották, jelenlegi pozíciójába az idei évadtól lépett elő. Az elmúlt szezonban nagy sikerrel táncolta Basil (Don Quijote), Diótörő herceg, Fabábu (A fából faragott királyfi), Bratfisch (Mayerling), Gád (Spartacus), Holmes (A Pygmalion hatás), Ali (A kalóz) szerepeit, valamint többek közt az Etűdök és a Paquita-szvit című előadásokban is közreműködött.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkarának Kamaraművésze Kozlova Polína szoprán, aki tíz éve a gyerekkórus egyik legsokoldalúbb tagja, ő készítette például A makrancos királylány koreográfiáját, korrepetálja a fiatalokat, és tevékenyen részt vesz a gyermekkar közösségi életében is. Az együttesben betöltött feladatai mellett az elmúlt évadban az István, a király (junior) bemutatójában Gizellaként, a Parázsfuvolácskában 2. gyermekként és A makrancos királylány Orvosaként lépett fel szólószerepben. A Magyar Nemzeti Balettintézet Kamaraművésze Albert Zsófia III. évfolyamos növendék, aki többek közt a KisCsipke-előadásokban a fiatal Auróra szólistaszerepében lépett színpadra.

A gálán ugyancsak méltatták a Magyar Nemzeti Balett két korábbi Étoile-ját, Balázsi Gergő Ármin principált, aki a napokban a rangos Benois de la Danse nemzetközi balettdíj kitüntetettje lett, valamint Leblanc Gergely principált, aki gazdag és sikeres pályafutását lezárva balettmesterként segíti a továbbiakban az együttes munkáját. A gála műsorszámai közt szerepelt egyebek mellett a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának előadásában a Szláv szezon zárásaként Csajkovszkij 1812 című nyitánya és Erkel Kólója a Brankovics György című operából, az OPERA balettprodukciót rendszeresen vezénylő brit David Coleman a zenekar ütőseinek dedikált, Dancing Percussions című művének ősbemutatója, valamint az OPERA színpadától a következő évadban búcsúzó Fokanov Anatolij közreműködésével Puccini Toscájából a Te Deum.

A Csillagóra gálát követően a Székely Bertalan teremben bensőséges keretek közt adták át a dalszínház további elismeréseit. Az Oláh Gusztáv operai főrendező, vezető díszlet- és jelmeztervező emlékét őrző plakettet Starostina Kristina címzetes magántáncos érdemelte ki, aki 2012 óta a Magyar Nemzeti Balett tagja, azóta klasszikus és modern koreográfiákban, kis szóló és főszerepekben egyarán színpadra lépett. Pozitív kisugárzása, segítőkészsége és példaértékű munkavégzése a társulat egyik meghatározó személyiségévé teszik, szakmai tudása a közelmúltban már a balettnövendékek számára készített koreográfiákban is megmutatkozott. Korábban a 2015/16-os évad kartáncosának is megválasztották.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek odaítélhető Ferencsik János-emlékdíjban Rácz Ottó (I. oboa szóló) zenekari művész részesült, aki 2014 óta tölti be ezt a pozíciót a Magyar Állami Operaház Zenekarában, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Stankowsky Endre szólócsellista érdemelte ki. A Márk Tivadar, az OPERA egykori elismert jelmeztervezője előtt tisztelgő emlékplakett idei díjazottja Sebastian Hannak díszlettervező, aki számos operaházi munka után idén a Borisz Godunov szcenikai tervezőjeként is közreműködött. A Gela Lajos, az Erkel Színház egykori főügyelője emlékére alapított plakettet, amelyet az OPERA művészeti támogató területén dolgozó valamely munkatársa kaphat meg, idén Kováts Andrea játékmester vehette át, aki 2002 óta az OPERA játékmester-rendezőasszisztense. Az eseményen ugyancsak köszöntötték a napokban 80. születésnapját ünneplő Rozsos István tenort, Liszt-díjas, kiváló művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját.

Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése