SÚGÓ+ – Üss, ölj, rombolj és élhetsz!

„Azt láttam, hogy az emberben mindig ott
az állat. A ragadozó. Hogy az aranykor
csak röpke pillanat, és az erőszak újra meg
újra felülkerekedik. Mert nemesedni lassú,
nehéz folyamat.”
(Száraz György Miklós: Apám darabokban)

Első, második világháború, 1956, Don-kanyar, Trianon, zsidóság, Teleki, Szálasi, Horthy, magyar apák, anyák, asszonyok, lányok, suszter, órás, földműves, magyar katona, magyar halál. Korunk gyermekei mit tudnak a háborúról? Összeesküvés, árulás, manipuláció, propaganda, kegyetlenség, ideológiák egymásnak feszülése. Minderről olvastak, láttak fényképeket a könyvekben vagy korabeli videókat a tévében. De hol van mindezek mögött az ember?

A történések mögött emberek, családok és sorsok állnak, amikről a történelemkönyvek nem mesélnek. Szétválasztott, tönkretett, megsemmisített családok, és ezen belül is a szenvedő, hétköznapi emberek. Száraz György Miklós Apám darabokban című család regényében olyan titkok, gondolatok, érzések kerülnek napvilágra, amiket alapesetben mélyen eltemet mind a család, mind annak tagjai. A regény címéből arra lehet következtetni, hogy egy aparegénnyel állunk szemben. De valójában egy komplett családfakutatás eredményét tárja a szemünk elé. Naplórészletek, levelek, jegyzőkönyvek és leírásokon keresztül ismerjük meg a Száraz családot a dédnagyszülőktől, egészen az íróig végigvezetve az eseményeket. 

A háború okozta fizikai sebek begyógyulnak, de a lelki sérülések maradandó nyomot hagynak. Így van ez Száraz apukájával is, akit örök aggodalomra és bizalmatlanságra intette a háború és a börtön. Képet kapunk arról, miként neveli fiát ilyen erős érzelmi behatásokkal. A háború kegyetlensége, az 1956-os forradalom-ellenforradalom csatározása ellenére is képes kialakulni, felülkerekedni az emberi érzelmekre, gyengédségre, család utáni vágyódás érzése. A megismerkedéstől, az emésztő és kérdésekkel teli udvarlásig, a szerelmesek egymásra találásán át, szemünk előtt alakul ki a szerelem, és később az elszakadás és újra egymásra találás története. Száraz egy olyan világot mutat az olvasó számára, ami mára már teljesen feledésbe merült. Egy kort, amelyben nincs mobiltelefon, nincs internet és ahol heteket vagy akár hónapokat kell várni egy válaszlevélre, s eközben az információ hiánya és a kétségbeesés mardossa a lelkeket. 

A mű több szálon fut egyszerre és szinte alfejezetről alfejezetre ugrál térben és időben. Mindezek között Száraz tökéletes egyensúlyt teremt. Örökösen fenntartja a feszültséget és még a mű végén sem érezni lezárást (sem pozitívat, sem negatívat). Ahogy egy család élete sem merül ki egy ág elmúlásával sem. Száraz nagyszerűen operál ezzel a sajátos sorrendiséggel. Egy izgalmas és heves érzelmi hullámvasútra ülteti fel az olvasót, miközben együtt hánykolódunk a szereplőkkel a történelem tengerében. Ugyanakkor nem csak történéseket, eseményeket, de érzéseket, gondolatokat is kapunk, amitől teljesebbé válik a történet.

Akik szeretik az ilyen jellegű regényeket, azok nem fognak csalódni. Azok számára, akiknek kicsit idegen a műfaj, tökéletes kezdést ígér az Apám darabokban.   

Száraz Miklós György: Apám darabokban
Scolar Kiadó, 2016, 544 oldal

Írta: Ivicsics Kitti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése