Tragédia táncban elbeszélve

A csak „skót darab”-ként emlegetett Macbeth sokrétűsége és a köré szőtt mítosz nyomán kiváló alapanyag egy táncprodukció létrehozásához, amit a Kulcsár Noémi Tellabor a Nemzeti Táncszínházzal közös előadásként mutatott be.


Már az első kép egy álomszerű alakzattal nyit, Macbeth ellenségeit – vagy tán fiait? Nem tudhatjuk – látjuk megelevenedni, majd a kifeszített fekete lepel hirtelen életre kel, alóla pedig báb alakban bújnak ki a boszorkányok. Ám ők is mintha Macbeth ellen vonuló bölcsek lennének, úgy állják körbe és tornyosulnak fölé. Hegyes ujjaik koronát emelnek rá, ő pedig dicsőségben úszik. De jogos-e ez, ha a király még él? Macbeth habozik.

Itt lép elő a királyné (Szarvas Krisztina), aki a kavalkádból kiválva pásztázza elszántan a környéket. Macbeth (Csere Zoltán) szerelmes férfiként rajongja körül, és egy pillanat alatt elhatározza: a királynak vesznie kell.

Egy hatalmas királybáb lép ki a színpadra, tánca lomha és megfontolt, szinte csak marionett bábuként sodródik az eseményekkel. Macbeth szó szerint szétszaggatja, négy részbe vágott fejét a táncosok diadalmasan emelik a magasba.

A gyilkosság után a férfin a teljes téboly lesz úrrá, vérszomja elkeseredettségében csak nő. Igyekszik lemosni a szennyet a kezéről, jelképesen Lady Macbethbe is törli, ám lelkiismerete elől nem menekülhet. A vérengzés folytatódik, mindenkinek vesznie kell.

A darab egyik legdrámaibb pontja Lady Macbeth és a gyermek tánca. Itt mintha összemosódnának a szálak, és egyszerre látnánk az anyjából kivágott Macduffot megelevenedni. Ugyanakkor az elmenekült fiúk utáni sóvárgásként is értelmezhető a jelenet. A szenvedő anya, aki mellett ott ül a kisded. Aztán a baba felül, majd feláll és már járni is kezd, hogy végül a nő színe elé járuljon. Ő tiltakozik, menekül a helyzetből, miközben szenved tőle. Végül mindent elveszít.

Macbeth az utolsó csatájára készül. Rajta a régi király szőrméje, jelezve fenséges mivoltát. Megjelenik Macduff, harcuk rövid és egyoldalú. Mintha Macbeth már csak becsületből küzdene, végül legyőzötté válik. A halál jelenik meg oldalán – bábként nő ki a kezéből.


Meghökkentő felfedezés. Macbeth „saját kezével” vet véget életének.

Írta: Vass Antónia
Fotók: tancszinhaz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése