Női sorsokról és terrorizmusról is beszél idén a Katona

Tíz bemutatót tart a most kezdődő színházi évadban a Katona József Színház, amely megújult előcsarnokkal várja vendégeit.

Szeptember 24-én elsőként Gogol Egy őrült naplója című művét mutatják be külső helyszínen, a Jurányi Inkubátorházban, Bodó Viktor rendezésében.  A tébolyult állami tisztviselő szerepében Keresztes Tamást láthatja a közönség. Az előadás az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a Katona együttműködésével valósul meg. Először július végén, Szegeden volt látható, ahol elnyerte a THEALTER kritikusok-díját. 

Fotó: Origo
Ezt követően a népszerű kortárs német író, Ferdinand von Schirach Terror című darabját  Dömötör András rendezi a Kamrában. A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti és egy teltházas stadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának, akit Kovács Lehel alakít, döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret? A húsbavágóan aktuális darab 2015 októberében a berlini Deutsches Theaterből indult világhódító útjára. A bemutató időpontja: október 8., szereplők: Kiss Eszter, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Fullajtár Andrea, Rajkai Zoltán, Rezes Judit.

A következő premierre október 9-én kerül sor a nagyszínpadon. Molière A nők iskolája című darabját  Ascher Tamás rendezi, Rujder Vivien e.h., Máté Gábor és Tasnádi Bence főszereplésével.  Moliére 1662-ben vette feleségül a nála több, mint 20 évvel fiatalabb Armande Béjart-t. Ugyanebben az évben mutatták be az A nők iskolájá-t, ez volt Moliére drámaírói pályájának első átütő sikere. A siker irigyeket szült, Párizsban azt terjesztették, hogy saját féltékenységét és megcsalatásait írta meg a darabban. Lehet – de kit érdekel? Arnolphe története 350 éve foglalkoztatja a színházcsinálókat és a nézőket. További szereplők: Ötvös András, Jordán Adél, Vajdai Vilmos, Bán János, Szacsvay László, Dér Zsolt.

2016 végén még két bemutatót tart a színház. Ibsen Nóráját Székely Kriszta viszi színre, a címszerepben Ónodi Esztert láthatják a nézők. A mű a maga korában igazi botránydarabnak számított: egy olyan nő történetét dolgozza fel, aki elhagyja a férjét és a gyerekeit, annak reményében, hogy megtalálja önmagát. Bár egy ilyen lépés ma is erős reakciókat vált ki, érdekesebbek lettek a dráma azon felvetései, amelyek a házasság és a család intézményéhez kapcsolódnak. Lehetséges-e két ember tartós együttélése megalkuvás és elnyomás nélkül? Meddig tart egy szövetség és hol kezdődik az árulás? A bemutatót december 20-án tartják, a további szerepekben Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Pelsőczy Réka és Mészáros Blanka látható.

A naptári év utolsó bemutatója december 21-én lesz a Kamrában. Hegymegi Máté rendező, koreográfus a Nobel-díjas német író, Günter Grass drámáját, A bádogdobot állítja színpadra. Ez volt az író első regénye, mellyel megjelenésekor, 1959-ben világhírre tett szert. A groteszk és sokszor naturalista mű főszereplője Oskar Matzerathtal - Elek Ferenc alakítja - háromévesen úgy dönt, hogy nem nő tovább. Így gyermeki testben maradva érik férfivá, éli meg szerelmeit, veszteségeit és a mindent beárnyékoló második világháborút. Oskar gyermeki énjét Dér Zsolt formálja meg; további szereplők: Takátsy Péter, Mészáros Béla, Pálmai Anna, Szirtes Ági, Kovács Lehel, Rujder Vivien, Bezerédi Zoltán, Tasnádi Bence. A regényt színpadra alkalmazta Mikó Csaba.

A Katona évadának második fele a következőképpen alakul: 2017 első bemutatóját február 25-én tartják a Sufniban. Duncan Macmillan Lélegzet munkacímű darabját Tóth Krisztina fordításából Forgács Péter rendezi. Március 11-én az Frances Ya-Chu Cowhig, kortárs kínai-amerikai szerző művét, A tökéletes boldogság világát Máté Gábor állítja színpadra a Kamrában. Ezt követően, március 17-én kerül sor Martin McDonagh Hóhérok című drámájának bemutatójára a nagyszínpadon Gothár Péter rendezésében.  Az évad végén a Kamrában Székely Kriszta viszi színre Bertolt Brecht drámáját, A kaukázusi krétakört, majd A. Puskin Borisz Godunovját Zsámbéki Gábor rendezi a nagyszínpadon.

Újdonság, hogy a K:antin kávézó üzemeltetését idén ősztől a Kino kávézó jól ismert csapata veszi át. A megújuló különleges étel- és italkínálat mellett új tér is várja a betérőket. Vasárnaponként pedig 11 és 15 óra között „reggeli-ebédet”, azaz brunch-csot fogyaszthatnak a K:antin vendégei, melyet négyhetente MasterCard Jazz Brunch néven élőzenei koncert is kísér majd. Máté Gábor igazgató elmondta: a fejlesztés célja elsősorban az, hogy a Katona előcsarnoka egy, az eddiginél még inkább pezsgő, élettel teli közösségi hely legyen. Reményeik szerint ezt a vendéglátás reformja mellett a Katona+ változatos programjai is elősegítik. 

Az előző évadban 5000 résztvevőt megmozgató Behívó, mely az általános iskolásoktól kezdve a felnőtt közönségig kínál programokat, az idei évadban is folytatja a közösségi színházi projektét, az Eltávot, egy szegregált romatelepen, Szúcson. Az Eltáv mellett a következő előadásokhoz szerveznek középiskolás diákoknak és felnőtteknek workshopokat, közönségtalálkozókat: Az Olaszliszkai, Emília Galotti, Bádogdob, Nóra, Terror, A tökéletes boldogság világa.

Ahogy ez már hagyomány, a hétfői évadnyitón kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák. 

Az idei elismerések:
- Legjobb rendezés: Máté Gábor – Az Olaszliszkai, Bihari
- Legjobb női főszereplő: Rezes Judit - A bajnok, Részegek
- Legjobb férfi főszereplő: Mészáros Béla - Bihari
- Legjobb női epizódszereplő megosztva: Jordán Adél – Sirály, A bajnok,  Pálmai Anna -  Cosi fan tutte
- Legjobb férfi epizódszereplő: Bezerédi Zoltán – A bajnok, Minden jó, ha vége jó
- Különdíj: Kolonits Klára – Operabeavató, Cosi fan tutte

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése