FESZT-FEST 2016 – Mert muszáj görgetnünk! – modern misztériumi bábjáték a Kőrösy József utcában

Mit jelent a bűn? Ki számít bűnösnek és ki nem? Képesek vagyunk-e mindig a jót és Istennek tetszőt cselekedni? Egyáltalán: tudjuk, mi az, hogy jó? És létezik „Jézuska”? Vagy „elhagyta a földet, így az ember csak magára számíthat”?

Ezekre a – nemcsak a középkor hittel és vallásossággal átitatott világában, hanem napjainkban is egyaránt fontos és az emberiséget foglalkoztató – kérdésekre kereste a választ Jakob Nóra a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola színészpalántáival a MU Színház színpadán. Tadeusz Słobodzianek és Piotr Tomaszuk Borsógörgető című drámáját az idén tizedik alkalommal megrendezett FESZT-FEST, azaz a Fesztiválgyőztesek Fesztiváljának második napján este, a felnőtteknek szóló előadások egyikeként nézhette meg a közönség.

A modern misztériumjátékot bábok és dobozok segítségével adta elő a Szakközépiskola színészképzésének 15. évfolyama. A színészek közötti összhangnak köszönhetően a kifejezéstelen arcú fafigurák szemébe értelem és érzelem költözött, az egyszerű népi mondókák megteltek bájjal és mély tartalommal, a néptáncbetétekből sugárzott az erő és a dinamika. 


A közönség a bábelőadás folyamán egy kisfiú kalandjait követhette végig, amelyek során a főhős megismerkedett a Gonosz és a Jó hatalmával, megtapasztalta a kereszt, vagyis a Hit és az Isten megingathatatlanságát, és egy parányinak tűnő borsószem térden való gurításával megérezte a bűn(ei) súlyát. A bűn, legyen borsó méretű vagy szikla nagyságú, állandó teherként nyomja lelkünket, amelytől talán csak egy nálunknál hatalmasabb erő tud megszabadítani bennünket. És teremjen bár a bűnből bármilyen jónak tűnő „valami”, akár egy aranyborsót termő fa, a termés eredetétől fogva romlott és megszerzése romlásba vezet. 

Pénzéhes anyóka, iszákos apóka, szülei szeretetére vágyakozó fiú, gonosz kereskedő vagy jóságos, erkölcsös néni – mindannyian borsógörgető bábok vagyunk csupán, akiket folyton mozgat Valami vagy Valaki, és akik szüntelenül reménykednek abban – miközben ugrálnak életük egyik dobozáról a másikra –, hogy egyszer megszabadulhatnak vagy megszabadíttatnak terhüktől. Hiszen „Jézuska lassú, de igazságos.” 

Írta: Németh Fruzsina Lilla
Fotók: Youtube

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése