SÚGÓ+ – Európa elveszett?

„Magyarnak lenni nyugodt büszkeség
volt (1956). Magunk csináltuk meg
magunkat. Ma magyarnak lenni
szégyen. Magunk tettünk tönkre
magunkat. Kívánjunk egymásnak jó
éjszakát! Vagy lesz még egyszer
reggel is?
(Lengyel László: Halott ország) 

Most egy kicsit rendhagyó módon a szép- és szórakoztató irodalomtól elkanyarodunk a politika irányába, ugyanis idén jelent meg Lengyel László legújabb tanulmány-gyűjteménye a Helikon Kiadó gondozásában. Az elismert politológus izgalmas módon veszi górcső alá Magyarország politikai életét. 

A könyvet három nagyobb egységre tagolta az író. Az első részben Magyarország történelmi és politikai hátterét veszi végig 1945-től, belefoglalva Orbán Viktor politikai megszilárdulásának folyamatát. Ezen belül teljes képet kapunk miniszterelnök világlátásáról és ezzel együtt felemelkedő pályáját is megismerhetjük. Lengyel roppant precizitással vázolja fel Orbán döntéseit és az ezek mögött fellelhető motivációkat. Ez a rész olvasmányos és izgalmas részletekkel teli, főleg ha szeretnénk megérteni, hogyan jutott a kormány oda, ahol jelen állapotában áll. 

A tanulmánykötet második – rövidebb és kicsit szárazabb – része az Európában kialakult válság, illetve a keleti „fronton” zajlott események leírását tartalmazza. Külön egységbe szedi Görögország válsághelyzetét (kialakulását, hatását az európai térségben), illetve felvázolja a magyar gazdaságpolitikai és politikai reakciót erre a krízis helyzetre.

A harmadik egységben – ahogy a fejezet címe is igen pesszimistán jelzi – Európa elvesztése kerül terítékre. Főleg a környező országok (Lengyelország, Románia, Németország) politikai helyzetének virágzása, bukása és ezek belső, külső okainak kifejtését tűzte ki célul. Ebben a blokkban külön kitér a merkeli Németország „rideg pragmatizmusára”, és az ebből kialakult politikai attitűdökre. Természetesen az európai helyzethez hozzá tartozik a keleti régió többfrontú átalakulása és az ebből fakadó későbbi menekült diaszpóra. Érdemes külön figyelmet fordítani a „Menekültek vagy új munkaerő?” alfejezetre, amiből némi képet kapunk  Lengyel meglátásáról. 

A politológus pesszimista hangvétele mögött kicsi enyhülést is ki lehet érezni, ha nagyon figyelmesen olvasunk. A Halott országot csak ajánlani tudom mindazoknak, akik szeretnének pontosabb képet kapni a napjainkban kialakult kül- és belpolitikai helyzetről. Lengyel részletessége olyan aprólékosan mutatja be a történelmi mozzanatokat, ami kerekké és érdekessé varázsolják az amúgy száraznak tűnő tényeket.

Lengyel László: Halott ország
Helikon Kiadó, 2016, 435 oldal  

Írta: Ivicsics Kitti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése