SÚGÓ+ – A világ legcukibb felnőtt színezője – Pusheen

Amikor az első könyvformátumú felnőtt színezők megjelentek a magyar könyvpiacon, az emberek két táborra oszlottak: az egyik csoport szinte azonnal nekilátott a színezésnek, míg a másik szkeptikusan forgatta a sokszor nonfiguratív ábrákkal tarkított könyveket. Azóta ez a helyzet jelentősen megváltozott, immár egyértelmű többségben vannak azok, akik örömmel veszik az újabb és újabb kifestőket, így talán nem meglepő, hogy sorra jelennek meg a tematikus kiadások.

Hogy miért is ennyire népszerűek a felnőtt színezők, arra egyszerű a magyarázat. Azon túl, hogy fejleszti a kreativitást, remek időtöltés és kellemes kikapcsolódás, nem igényel sok helyet, eszközt, ráadásul egyedül ugyanolyan élvezetes, mint társaságban. Mindemellett kizökkent a hétköznapok monotonitásából is, 

A Magnólia Kiadó – aki nem először vállalkozik tematikus felnőtt kifestő kiadására, hiszen Magyarország kapcsán már többet is megjelentetett – ezeket a tulajdonságokat ötvözte a híres Pusheen macskával. Ráadásul színezőjük nem csupán könnyed kikapcsolódást kínál a rajzolás szerelmeseinek, hanem gondol arra is, hogy azt ne csak felnőttek, hanem gyerekek is forgathassák. A kifestő ugyanis külsőre semmiben sem különbözik bármelyik kicsiknek szóló kifestő borítójától, pasztell zöld és rózsaszín színeivel bármelyik gyerekszobában helye lenne.

Pusheen mint téma pedig nem csak azért kiváló elgondolás, mert egy, a közösségi oldalakon hangulatjelként is használt figurát emel át egy teljesen más területre, hanem mert alapvetően – ahogy az alcím is mutatja – egy cuki állatkáról van szó. Ráadásul a könyvet maga Claire Belton jegyzi, a cica megalkotója, aki azon túl, hogy összeválogatta a legjobb karaktereket, új figurákat is mutat, így több mint 90 képen keresztül színezhetjük a macskát. A bonyolultabb, több órás elfoglaltságot ígérő illusztrációk mellett találunk egészen nagy üres felületet hagyó ábrákat is, mint például a laptop képernyőjét betöltő Pusheen, ezáltal a kisebb gyerekek is találnak színeznivalót, ha minden áron az anyukájuk könyvére fáj a foguk.


Mindemellett természetesen megkapjuk a „közepes méretű”, átlagos képeket is, azokat, amik még nem kívánnak egészen aprólékos kidolgozást, azonban nem kell lefednünk fél oldalnyi területeket sem egy satírozásra. 

Színező lévén a könyv nem tartalmaz folyószöveget, ám humoros közbeszúrásokat, tematizálást igen. A „Hol van a macska helye?” vagy az „Imádom a macskákat” mondat egyértelműen azt mutatja, hogy a könyv a cicabarátoknak készült, de a humort sem nélkülözik, amikor néhány képben azt részletezik, hogy Pusheen szerint hogyan lehetsz menő (egyértelműen egy unikornis hátán).


A kifestő tehát kétségtelenül kielégíti az az irányú elvárásainkat, hogy kikapcsoljon, fejlessze a kreativitást, és értelmes időtöltést szolgáltasson egy-egy délután vagy este, munka után. Sőt, még ennél is többet tesz, hiszen bevonja – vagy legalábbis megteremti a lehetőséget rá – a család kisebb tagjait is. Ráadásul annak ellenére, hogy jellegéből adódóan nem lehetett egy átlagos könyv méreteivel és arányaival dolgozni, a színező meglepően könnyen tárolható. 

Amellett azonban sajnos nem lehet elmenni, hogy a könyv kötése nem túl tartós, mindössze pár kinyitás és néhány centinyi színezés után a lapok kijárnak. Azoknak viszont, akik a kész munkát keretbe foglalva falra tennék, ez jól jöhet, hiszen gyakorlatilag sértetlenül vehetik ki a lapot.

Claire Belton: Pusheen
Magnólia Kiadó, 2016, 96 oldal

Írta: Vass Antónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése