A 13. Újbuda Jazz Fesztivál programja a MU Színházban

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenharmadik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépő gárdával, ami bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét.

Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagynevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazz-fesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Szeptember 29-én 19:30-tól Szelevényi Ákos és Porteleki Áron lép színpadra. A két muzsikus 2015. december végén találkozott először, mely fontos dátummá vált számukra, a koncert felvételéből lemez is készül. A széles hangszerparkot használó, nagy íveket bejáró duó, azóta hosszabb zenei utazásba kezdett. Sodró erejű koncertjeik legfontosabb eleme valamiféle megkerülhetetlen jelenlét, valamint a rögtönzés azon kreatív ereje, amely képes összekapcsolni minket rég elfeledett gyermeki énünkkel.

Második fellépőként a LDTP triót hallhatják az érdeklődők Urs Leimgruber (CH), Jacques Demierre (CH) és Barre Phillips (F/USA) közös előadásában. A több mint 15 éve működő trió az európai jazz talán leginkább invenciózus formációja. Urs Leimgruber és Jacques Demierre tavaly már megfordult a MU Színházban. Most a szabad improvizációs zene egyik legnagyobb klasszikusa, a 82 éves (!) legenda, Barre Phillips érkezik velük, hogy egy különleges trió koncert után másnap zenészeknek és táncosoknak szóló exkluzív workshopot is tartson, a fesztivál zárónapján pedig két kiváló magyar muzsikussal, ifjabb Kurtág Györggyel és Gőz Lászlóval lépjen színpadra.

Az este lezárásaként pedig a JazzaJ “nyitott színpadán” próbálhatják ki magukat az érdeklődők, mely izgalmas találkozási lehetőség előadóknak és nézőknek egyaránt. A 10 perces blokkok új produkciókat és zenei kísérleteket hoznak reflektorfénybe. Az előadók erre a címre jelentkezhetnek: jazzzzzzzaj@gmail.com 

Szeptember 30-án 15:00-tól Barre Phillips és triója két év után újra mesterkurzust tart Budapesten a JazzaJ Műhely keretében, mely lehetőséget ad a szabad improvizációra zenészeknek és táncosoknak egyaránt. A három órás szeánsz a nagyközönség előtt is nyitott. Az instant kompozíciók kényes kérdéseit három különböző megközelítésből feszegeti az intenzív, gyakorlati workshop:
Barre Phillips – „Szabad rögtönzés és ritmus - A kezdet a vég"
Jacques Demierre – „Hagyd a másikat azt játszani, amit akar“
Urs Leimgruber - „Szabad improvizáció - Mintha először játszanál“


További részletek és regisztráció: jazzzzzzzaj@gmail.com és a JAZZAJ Facebook oldalán.

Október 1-jén, a Fesztivál zárónapja 20:00-tól kezdődik a MU-ban. Nyitó előadásként Alexander von Schlippenbach (D) szólója hallható, majd közvetlenül utána Ajtai Péterrel lép együtt színpadra. Alexander von Schlippenbach, zongoraművész, zeneszerző, aki improvizatív zenei körökben Európa egyik legelismertebb muzsikusának számít. Zenéje ötvözi a free jazz és a kortárs zene elemeit. 1966-ban létrehozta a The Globe Unity Orchestra-t, mely egészen a 80’-as évekig működött. Monk Casino című lemeze 2005-ben elnyerte a Német Lemezkritikusok Díját. Ezúttal, szólókoncertje után, Ajtai Péterrel a fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtudatosabb, a konvenciókat folyamatosan megkérdőjelező, hatalmas hangszeres tudással rendelkező tagjával játszik duó-szettet.

Az est záróakkordjaként visszatér az LDP trió, hogy ifj Kurtág Györggyel és Gőz Lászlóval kiegészülve méltó módon közösen búcsúztassák el a 13. Jazz Fesztivált.

Az LDP in Residence programban a zenészek helyi muzsikusokkal és zenekarokkal – nem ritkán szimfonikus zenekarokkal – lépnek fel, hogy közösen hozzanak létre egy-egy spontán és improvizált zenei együttműködést. Genovai, toulon-i, luzerni, párizsi és zürichi rezidensprogramok után a trió budapesti fellépéssorozatában a nemzetközileg elismert zeneszerzővel és zenepedagógussal, ifjabb Kurtág Györggyel, illetve a harsonás és intézményvezető Gőz Lászlóval dolgozik együtt.

Az Újbuda Jazz Fesztivál MU Színházi programjait támogatta Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és a PRO HELVETIA - Svájci Kulturális Alapítvány. Együttműködő partnerünk a JazzaJ.

A Jazz Fesztiválról bővebb információ a MU Színház szeptemberi programjában, illetve az A38 Hajó honlapján tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése