Bizsergető érzés lehet a Nemzeti Emlékhelyen játszani

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, aki mesélt a szertartásjátékhoz fűződő személyes vonatkozásairól is.

Mit gondolt, mikor Szikora János rendező felhívta?

Több szempontból is nagy örömmel fogadtam a felkérést, mert egyrészt nagyon kedvelem a koronázóvárost. A történelem szele nagyon erősen hat rám itt Székesfehérváron. Remélem, hogy az itt töltött idő alatt még jobban fel tudom fedezni. Másfelől Szikora János rendezővel Miskolcon nagyon szerettem együtt dolgozni, így természetes volt, hogy elvállalom a szerepet.

Ha jól tudom családi kötődése is van a darabhoz? 

Ahogy öregszem egyre jobban foglalkozom családom múltjával és érdekel a nemzetem a múltja is, különösen az Árpád-ház kora. 1200 környékén kapott egyik ősöm nemesi rangot egy vitézi tette miatt. Még az is elképzelhető, hogy pont II. András adományozta a címet családom tagjának.

Többször szerepelt a Bánk bánban, amely szintén kapcsolódik a szertartásjátékhoz.

Igen, Petúr bánt játszottam a Nemzeti Színházban illetve Bagó Bertalan (a Vörösmarty Színház művészeti vezetője – a szerk.) rendezésében Kecskeméten is. Gondoljunk csak Gertrúd szerepére, a meggyilkolására. Híve vagyok annak, hogy tisztán lássunk, mert számos történelmi alakunk hamis színben lett feltüntetve. Nekünk, utódoknak az a feladatunk, hogy lerántsuk róluk a leplet. Biztos fog maradni még így is titok, de nem is baj.

Szakrális helyszínen játszódik a darab, fel lehet rá lélekben készülni?

Megnéztem a videókat az előző előadásokról, hogy képbe kerüljek és színésztársaimmal is beszélgettem. Maga a helyszín, a Nemzeti Emlékhely egyszerűen ledöbbent, hihetetlen milyen energiák szabadulhatnak fel ott fellépés közben. Jobban belegondolva hátborzongató érzés lehet, hogy ugyanazokon a köveken lépkedek majd, mint a történelem nagyjai. Mindez annyi pluszt ad hozzá, hogy nehéz is rá szavakat találni, ezt az ember csak a zsigereiben érezheti. Biztos vagyok benne, hogy remek lesz az augusztusi produkció.

Fotó: Vörösmarty Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése