Leírhatatlan érzés a produkcióban szerepelni

A tavalyi Koronázási Szertartásjáték alkalmával nagy sikert aratott a Závodszky Noémi által megformált karakter, hiszen 2017-ben Eufrozina megosztó személyiségét hívta életre a színpadon.


Mit jelent számodra, hogy idén sem rendeznek Nélküled szertartásjátékot?

Hiányzott volna, ha nem kerülök be, drukkoltam, hogy ez ne így legyen. Óriási élmény volt az első két előadás. Meghatározó része lett a nyaramnak, az augusztusomat lényegében a szertartásjátéknak szentelem, aztán már kezdődik is az új évad. Érdekes, mert ez másként munka. Nem lehet egy lapon említeni sem egy szabadtéri nyári színházzal, sem egy kőszínházi fellépéssel, a Koronázási Szertartásjáték egy külön kategória.

Mi lehet szerinted a királylegenda sikerének a titka?

Előadások közben olyan különleges érzéseket élek át, szó szerint libabőrös leszek, a tér és az idő összecsúszik. Olyan érzésem van, hogy darab közben valóban átéljük az ott történteket. Ez a páratlan és megmagyarázhatatlan érzés valószínűleg a nézőkre is átragad, ebben állhat a produkció varázsa. Most is mikor felelevenítem az emlékeimet, kiráz a hideg.

Le lehet egyáltalán szavakkal írni az említett érzést?

Igen, mert annyira átérzem a szerepemet és újra átélem. Tavaly megdöbbentett, hogy mennyi bókot és dicséretet kaptam, de az okát annak ellenére nem találom, hogy 23 éve vagyok a Vörösmarty Színház színpadán. Olyan elismerések ezek, amikre egy színész vágyik. 

Mégis mi adhatta azt a bizonyos pluszt a közönségsikerhez?

Talán, hogy az elmúlt másfél évben nagyon rengeteget változtam emberileg, sok mindenen keresztülmentem, s ezek erősebbé, bölcsebbé tettek. Elképzelhető, hogy ezen erők találkozhattak az markáns jellemű karakteremmel. Királynőt szeretek alakítani, de ez más volt, amúgy is az a típusú színész vagyok, aki teljesen beleéli magát a szerepébe. Minden bizonnyal a 2017-es alakításomban annyira együtt állhatott minden, hogy elnyerte a nézők tetszését. Éreztem az erőmet, mindent beleadtam, ahogy egy királynénak illik. Ugye a Nemzeti Emlékhely esetében egy szakrális helyszínről beszélünk, kérdés még milyen extra energiák szabadulhatnak fel ott. Érdekes, hogy tavaly eltévedt a színpadon az operatőr, minden lélekjelenlétemre szükségem volt, de nem tudott kizökkenteni, abból is sikerült erőt merítenem.

Idén Zsófia grófné karakterét jeleníted meg a színpadon.

Kíváncsian várom az ideit, hiszen tavaly sem volt egyértelmű, hogy a karakterem milyen mértékben negatív vagy pozitív. Igyekeztem szerepemet mindig a megformált személynek a saját igazságából megközelíteni, mert minden cselekedete mögött áll motiváció, a tettének valós okai, amelyekről nekünk nem lehet információnk. Tekintve, hogy testvérharcok jellemezték szinte az összes koronázást, igen nehéz igazságot tenni.

Fotó: Kiss Laci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése