SÚGÓ+ – Karácsony José Carrerasszal

A tavalyi utolsó világ körüli turnénak beharangozott koncertek után José Carreras mégsem vonult vissza, mint ahogyan azt tervezte. Úgy érezte ugyanis, hogy még szeretne valamit átadni a közönségének, ezt pedig személyes találkozások révén tudja leginkább megtenni. Ezért aki a Final Tourról lemaradt, vagy meg szerette volna ismételni az élményt, december 19-én a Papp László Sportarénában lehetősége volt rá.


A tenort a MÁV Szimfonikus Zenekar kísérte Ács János vezényletével. A gyönyörű nyitányt ismert és kevésbé ismert operaáriák követték, Verdi, Schubert, de elhangzott egy duett a Traviátából is. Mindezt gyönyörű háttérvetítés kísérte, ami illeszkedett a dalok hangulatához, az est meghittségéhez. Először a két meghívott vendég, Pasztircsák Polina szoprán és Roberto De Candia bariton előadásában hallhattunk részleteket a művekből. Carreras csak ezután lépett színpadra. A koncert egyik különlegessége volt, hogy a tenor a megszokottnál többet, nyolc áriát énekelt a kétrészes show alatt. Hangja mintha mit sem fakult volna az évek során, lendületén, erején egyáltalán nem érződött, hogy már 70 éves is elmúlt. Talán csak az apróbb bakikon tűnhetett fel az idő múlása, amikor elfelejtett színpadra jönni – megnevettetve ezzel az Aréna közönségéhez mérten szokatlanul fegyelmezett nézőket –, vagy amikor meglepődött a mögötte megszólaló kóruson.

A kar szereplése egyébként sajnos az este mélypontja volt, önálló éneklésükkor fülsértően hamisan énekeltek, nem csengtek össze a szólamok sem, egy alkalommal pedig elfelejtették beénekelni egy kórusrészt – az apró malőr után aztán rendezték a sorokat. Olyan érzése támadt az embernek, mintha a színpadra lépés előtt pár perccel találkoztak volna először a kottákkal. Mindez, ha egyébként nem küzdött volna a produkció folyamatosan hangosítási problémákkal, talán fel sem tűnik, így viszont, hogy inkább befelé mint kifelé szólt az ének, illetve a zenekar, látványosan verejtékcseppes volt minden megnyilvánulásuk.

A két meghívott vendégre egyébiránt egyáltalán nem lehetett okunk panaszra. Pasztircsák Polina nem véletlenül vált az elmúlt években az ide látogató világhírű klasszikus zenészek első számú választásává. Gyönyörűen játszik a hangjával, hol csengő és finom, hol pedig erőteljes, teret betöltő. Ráadásul kitűnően passzolt Roberto De Candia orgánumához – ez a közös duettjüknél jött ki igazán –, akinek a nevét érdemes megjegyezni, mert kisugárzása, hangi kvalitásai minden kétséget kizáróan alkalmassá teszik arra, hogy világszerte ismert operaénekes válhasson belőle.

Habár Carreras repertoárján közel hatvan opera szerepel, ezen az estén csupán egy kis ízelítőre volt lehetőség, igaz, a több feldolgozásban is elhangzó Ave Maria helyett szívesebben vettünk volna inkább még egy ismerős áriát. A Gounod-féle változat (a másik Schubert volt) azonban mégis igazi különlegesség volt: sehol a világon nem szólalt még ilyen hangszerelésben, három szólamra és kórusra átírva.

A koncert végi ráadásnál aztán igazi zenei különlegességet kapott a Papp László Sportaréna közönsége. Carreras karácsonyra gondolva ismert popslágerekkel búcsúzott Budapesttől, karácsonyi hangulatot teremtve a hideg téli estén.

Írta: Vass Antónia
Fotó: onbrands.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése