Franco Nero és Vanessa Redgrave a CineFesten

A CineFest 2016-ban alapította az Európai Mozi Nagykövete díjat, amelyet először Juliette Binoche kapott meg. A fesztivál idén az Oscar-díjas Vanessa Redgrave-et és Franco Nerót tünteti ki. Az angol-olasz színészházaspár személyesen veszi át a díjakat a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember 19-én, a Művészetek Háza Pressburger termében.

Vanessa Redgrave
A ceremónia után Franco Nero első komoly sikerét, a Djangót (r.: Sergio Corbuci, 1966) és a Vanessa Redgrave-nek Oscart hozó Juliát (r.: Fred Zinnemann, 1977) vetítik.

Vanessa Redgrave Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas színésznő, aki elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját, valamint a Screen Actors Guild Award és Brit Filmakadémia kitüntetettje is. Több évtizedes pályafutása során hatszor jelölték Oscar-díjra és olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint például Tony Richardson, Bille August – aki az idei CineFest egyik díszvendége és életműdíjasa –, James Ivory, Karel Reisz, Fred Zinnemann, Joe Wright, Sidney Lumet, Richard Attenborough és Michelangelo Antonioni. 

A UNICEF jószolgálati nagykövetének választotta.

A Redgrave-művészcsalád tagjaként (édesapja Sir Michael Redgrave színész) korán kapcsolatba került a színházzal és a filmmel. Felejthetetlen alakítást nyújtott a táncot megújító Isadora Duncan szerepében (Isadora) éppúgy, mint a Julia, az Ó, az a csodálatos háború, a Gyilkosság az Orient expresszen, a Kísértetház, a Szellem a házban és a Foxcatcher című filmekben. 

Franco Nero számára a szakmai áttörést az 1966-os Django hozta meg – Sergio Corbucci italowesternje kultfilm lett, melynek több folytatása is készült és olyan rendezőket inspirált, mint Quentin Tarantino. A 2012-es Django elszabadul című filmben – melyet Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz és Jamie Foxx főszereplésével forgatott Tarantino –, Franco Nero, a legenda egy cameo-szerepben tűnik fel. 

Franco Nero
Fotó: Riccardo Ghilardi
A 1967-es Camelotban Sir Lancelotot alakította. Itt játszott először Vanessa Redgrave-vel, akivel egymásba szerettek, majd 2006-ban össze is házasodtak.

Nero játszott Damiano Damiani több maffiafilmjében (például: Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, Mint a bagoly nappal) valamint Rainer Werner Fassbinder és Luis Buñuel remekeiben, a Querelle-ben és a Tristanában.

A színész több szállal is kötődik Magyarországhoz, itt forgatta a Koltay Gábor rendezte Honfoglalást és Sacra Coronát, majd 2008-ban Almási Tamás Mário, a varázsló című filmjének főszerepét alakította. 

Emlékezetes szerepe a Még drágább az életed, ahol ő volt a főgonosz Bruce Willisszel szemben. Rendezőként 2005-ben, a Forever Blues című filmmel mutatkozott be, 2017-ben pedig a John Wick-széria második felvonásában tűnt fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése