Ilyen volt a 2019-es Színházak Éjszakája

Maradandó élményeket vihettek magukkal a nézők az idei évadnyitó színházi fesztiválról, melyen 34 intézmény nyitotta meg kapuit, sőt művészbejáróját is. Több, mint 7000-en voltak kíváncsiak a színházak kíváncsi szemek elől máskor rejtett, izgalmas világára Budapesten, színházi fővárosunkban.


A 2019-es Színházak Éjszakájának szlogenje, vagyis a „Te mit viszel magaddal?” kérdés a mai naptól már arra vonatkozik: a nézők vajon milyen élményekkel távoztak az emlékezetes programokról. Hangulatos napon vannak túl az immár nyolcadik alkalommal megrendezett esemény rajongói: a budapesti utcákon hömpölygött a színházszerető közönség, helyszínről helyszínre vándoroltak a kulturális kalandra vágyók. Ebben az évben több mint 7000 érdeklődő vett részt a programokon. 

Szeptember 21-re, a Magyar Dráma napjára esett a Színházak Éjszakája, és most is az volt a rendezvény legfőbb célja, hogy igazán közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. Éppen ezért számtalan olyan programon vehettek részt a karszalaggal rendelkezők, amely a kulisszák mögötti életet, a színházak mindennapjait, az alkotófolyamatokat mutatja be. A nézők bepillanthattak a máskor elzárt folyosókra, megnézhették, hogyan próbálnak a színészek, hogyan működik a színpadtechnika, sőt olyan foglalkozásokon is részt vehettek, melyekkel más esetben csak a művészek találkoznak munkájuk során, így például workshopon, tánctanításon, beszédtechnika órán is.   

Ebben az évben is sokan voltak kíváncsiak a KÉK - Kortárs Építészeti Központ és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által szervezett színházi várossétákra. Mivel nem volt egyszerű feladat átszelni a várost, és eljutni mind a 34 résztvevő színházba, a szervezők a BKK-val együttműködve külön buszjáratot indítottak, és a MOL BUBI is kedvezménnyel segített felfedezni a színházakat. Vidám hangulatban telt az idei afterparty is, melyen a művészek és az értük rajongó közönség szintén együtt szórakozhatott, többek közt a BEKVART és noÁr zenéjére.  


„Mint mindig, most is felemelő érzés volt, hogy minden színházban jókedvű, feldobott tömeggel találkoztam - mondta Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője, aki ezen az éjszakán szintén járja a város teátrumait. - Nézőként magunkkal visszük egy-egy előadás, program élményét, de ugyanilyen fontos, hogy a színészek, a színházi dolgozók is érdemi inspirációt, muníciót kapnak a közönségtől. Erről szól az évadnyitó színházi fesztivál.”

AZ IDEI ÉVBEN EZEKBEN A SZÍNHÁZAKBAN VÁRTÁK PROGRAMOKKAL A NÉZŐKET: 

ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Színház, Magyar Állami Operaház - Erkel Színház, Momentán Társulat, MU Színház, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház, Ódry Színpad - Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, TRIP, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

A Színházak Éjszakája idén is Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, Tarlós István főpolgármester fővédnökségével valósult meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése