José Carreras lesz 2020-ban a jubileumi Bartók Plusz Operafesztivál sztárvendége

Szervezői szerint olyan csúcspontra jutott a 2020-ban huszadik alkalommal megrendezendő Bartók Plusz Operafesztivál, amilyenhez hasonlót eddig még megközelítenie sem sikerült. Június 12-én, a miskolci fesztivál sztárvendégeként ugyanis José Carreras világhírű tenor ad koncertet a Jégcsarnokban. 

A ma délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Kesselyák Gergely alapító, fesztiváligazgató rövid visszatekintéssel kezdte: elmondta, hogy 2011-ben, amikor 8 év távollét után visszatért a rendezvényhez, a gazdasági válság által erősen megtépázott költségvetéssel szembesült. A szűkös keretet aztán 2016-ra sikerült háromszorosára növelni, ráadásul eközben koncepcióváltás is történt: a legnépszerűbb operák bemutatása helyett inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy a kínálattal minél érdekesebbé tegyék Miskolcot. Ennek érdekében egyre több nemzetközi hírű fellépőt sikerült megnyerniük, de 2020-ban minden eddiginél nagyobb sztár érkezik Miskolcra. Egy a három tenor előadásáról készült rövid videót követően Kesselyák meg is nevezte a legendás énekest, José Carrerast.


A bejelentés után megszólalt Alakszai Zoltán jegyző is, kiemelve, hogy a mára etalonná vált fesztivál Miskolcot a nemzetközi kulturális térben is elhelyezte. A mostani siker a minőségi munka mellett e folyamatos fejlődés egyik szimbóluma is. A Bartók Plusz Operafesztivál 2001-es indulásával új utat mutatott, amely egy élhetőbb, szerethetőbb városhoz vezetett, és segített csökkenteni a Miskolcot illető sztereotípiákat is.  

Primo Béla menedzser szerint Carreras, aki 2021-ben indul utolsó világturnéjára, nagy örömmel fogadta a meghívást. Koncertjén szerepel majd egy másik sztár is, akinek személye egyelőre még titok. 

Müller Péter Sziámi alapító megjegyezte, hogy a rendezvényhez kapcsolódó nemzetközi operaíró verseny a válságban lévő zenés színház számára ugyanolyan jelentős kezdeményezés, mint maga a fesztivál.


A pályázatra tavaly 19 teljes értékű mű érkezett. Kesselyák mindezt újabb örömhírrel egészítette ki: miután Luciano Pavarotti özvegye, a 16. CineFest alkalmából Miskolcra érkezett Nicoletta Mantovani felajánlotta az együttműködést, a következő versenyt a Bartók Plusz Operafesztivál már a Pavarotti Alapítvánnyal közösen írja ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése