Az Örkény Színház több mint 4,5 millió forintot gyűjtött a pályakezdő függetleneknek

Mácsai Pál a magyar kultúra napján tartott felolvasóest után megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak.


Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. Működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre.  

Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az. Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.” Ennek szellemében két akciót indítottunk ebben az évadban, amelyek bevétele a független színházi alkotókat támogatja, ezen belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. A kezdeményezésben együttműködő partnerük a Független Előadó-művészeti Szövetség volt.

Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adtak ki, „Csak a madzag tenné?” címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette.  Ez a novella arról szól (többek között), hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni. A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg. A sorozat minden példánya elkelt, az első számú példányt pedig online aukcióra bocsátották. 


Január 22-én, a magyar kultúra napján pedig „Nézzünk bizakodva a jövőbe” címmel teltházas felolvasást tartottak Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására. A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4.522.835 forint lett.

Az előadás végén Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének. 

Mácsai Pál megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotókat ilyen jelentős összeghez jussanak. Bíznak benne, hogy példájuk követőkre talál és a szakma és a nézők összefogásával tovább segíthetik ezt a fontos színházi területet.

Fotók: Horváth Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése