Iráni ellenzéki rendező kapta az Arany Medvét

A Nincs gonosz című iráni film nyerte el az Arany Medvét a szombat este megrendezett 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale). Mohammad Raszulof rendező nevében lánya, Baran Raszulof vette át a díjat, mivel az ellenzéki alkotó nem kapott utazási engedélyt, így nem lehetett ott sem a film pénteki világpremierjén, sem a gálán

Az iráni-német-cseh koprodukcióban készült Nincs gonosz négy lazán kapcsolódó epizódból áll, központi témája az Iránban évente több százszor alkalmazott halálbüntetés, illetve az egyéni szabadság megőrzése egy despotikus hatalom ellenében. Magát Mohammad Raszulofot 2019 júliusában egy év börtönre ítélték, amiért a 2009-es elnökválasztás után részt vett a teheráni rezsim elleni tüntetéseken. A büntetés mellett azzal is számolnia kell, hogy nehéz körülmények között megvalósított rendezéseit saját hazájában nem vetíthetik.

Az idei seregszemle egyik Ezüst Medvéje új elnevezést kapott, miután fény derült a korábbi névadó, Alfred Bauer fesztiváligazgató náci kultúrpolitikában betöltött  szerepére. Az így létrejött "Ezüst Medve - 70. Berlinale" különdíjat Benoit Delépine és Gustave Kervern Előzmények törlése (Effacer l'historique) című, okostelefonok és az internet világát érintő szatírája kapta. 

A zsűri nagydíját az amerikai Eliza Hittman Soha ritkán néha mindig (Never Rarely Sometimes Always) című alkotása nyerte, amely egy 17 éves lány nem kívánt terhességéről szól, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét pedig a dél-koreai Hong Sangoo vehette át. Filmjének (A nő, aki futott) főhősnője életében először kénytelen önállóan boldogulni, mialatt férje üzleti úton van.

A legjobb női alakítás szobrát Paula Beer német színésznő vihette haza az Undine-ért, a legjobb férfi színész pedig az olasz Elio Germano lett, az El akartam rejtőzni (Voleva nascodermi) főhőseként. Germano a fesztivál másik olasz versenyfilmjében, a Rossz mesékben (Favolacce) is főszereplő. Utóbbit Fabio és Damiano D'Innocenzo közösen írta és rendezte, őket a legjobb forgatókönyvért jutalmazták Ezüst Medvével.

Átadták többek között a rövidfilmes versenyprogram 20 ezer euróval járó, Audi Short Film Award nevű elismerését Adrien Merigeau francia rendezőnek Genius Loci című munkájáért. A díjat Bucsi Réka nyújtotta át, aki Solar Walk című animációs rövidfilmjével 2018-ban ugyanezt a kitüntetést nyerte el, és az idén zsűritagként tért vissza a fesztiválra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése