Védett tér(ben)

Az elmúlt években több alkalommal robbant a közéletbe olyan, rég elhallgatott és/vagy nyílt titokként kezelt nemi szerepek egyenlőtlenségéből és hatalmi helyzetek elcsúszásából fakadó szituáció, amik óhatatlanul megszólalásokra és beszélgetésekre szorította az érintetteket és azokat is, akik eddig elfordították a fejüket. Ezzel párhuzamosan több, fizikai atrocitásig fajuló, családon vagy intézményen belüli erőszak is tragikusan ismétlődik a társadalmunkban. Mindkettő megkerülhetetlen témává vált a közbeszédben és mindkettőnél hangsúlyosan jelen van többségében a nők jogainak figyelmen kívül hagyása, a nemi szerepek egyenlőtlensége.

Ahhoz, hogy a jelenség létezését megfelelően tudjuk kezelni, lehetőséget kell adnunk a problémakör megismerésére. Az őszinte és sokszor nehéz beszélgetések, a tabuk ledöntése segíthet abban, hogy szemléletünk formálódjon és a jelenlegi intézményi és jelzőrendszerünk mellé kaphassanak egy olyan eszközt, ami segít felismerni a határok elmosódását, azok megsértését. 

A II. kerület, szolidáris kerületként elkötelezett abban, hogy ezeket a mindannyiunkat érintő problémákat ne hagyja a szőnyeg alá söpörni, hanem részt vállaljon abban, hogy ez a kérdéskör természetességgel legyen jelen a mindennapokban. Szeretnénk a valódi, szemléletformáló és megoldásközpontú beszélgetéseknek teret adni. VÉDETT TERET. Az Átriumban, az Átriummal. A sorozatot minden hónapban egy-egy téma köré szervezzük, ahol a témával foglalkozó szakértők, intézményi vezetők és civilek vesznek részt. 

Szeretnénk megmutatni, hogy a történetek köztünk élnek. Ezért egy VÉDETT TÉR-dobozt helyezünk el az Átriumban, amibe a saját élményeket be lehet dobni. Ezeket is alkalomszerűen feldolgozzuk, a tematikába illesztve. 

A programsorozatot kiegészíti egy rovat a Budai Polgár Lapban. 

Fontos tudatosítanunk, hogy ez nem csak a nőknek fontos. Mindannyiunknak az. Nőknek, férfiaknak, vezetőknek, beosztottaknak. Azt szeretnénk, ha nem csak nőnapon beszélnénk a valódi problémákról és az egyenlőtlenségekről. Szolidáris kerületként fontosnak tartjuk, hogy a Legyen Nőnap rendezvényen minél többen legyünk a Hősök terén. Egyúttal kapcsolódunk az Amnesty International Magyarország #EgyLépésselKözelebb kampányához is. Ezzel vállaljuk, hogy a nemek közötti bérkülönbségre vonatkozó adatainkat közzétesszük legkésőbb egy év múlva a nemzetközi nőnapon. 

Első alkalom: április 21. 17 óra 
Munkahelyi határsértés: tényleg csak a színházakban fordul elő?
Moderál: Veiszer Alinda

Beszélgető partnerek: 
Alföldi Róbert
Dr. Rihay-Kovács Zita (biztonsagosterek.hu, Független Előadó-művészeti Szövetség) 

További tervezett témák az évben: 
– Családon belüli erőszak 
– Nők a Családon kívül (munka, közélet, élet) 
– Védett tér az iskola? – iskolai zaklatás 
– Nők és Férfiak ugyanazért – társadalmi minimum 
– Női? szerepek a családban (a láthatatlan munka elismerése) 
– Én/Te/Ő/Mi/Ti/Ők – Tapasztalatok, Jó gyakorlatok 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése