Margó 2020 – „Vagyok, aki vagyok, volt, ami volt, és viszont.” – beszélgetés Bereményi Gézával

A Margó Irodalmi Fesztivál legelőször, 2011-ben került megrendezésre az Ünnepi Könyvhét részeként. Eme programsorozat célja az közösségi műfaj alkotása és erősítése, az olvasó és író egymásra találása. A világban kialakult jelenlegi helyzet miatt idén a programokat online módon tartották meg. Így került sor június 7-én a Bereményi Gézával való beszélgetésre, a Magyar Copperfield című regényéről. 


Bereményivel a Magvető szerkesztője, Szegő János beszélgetett, aki magának a regénynek is szerkesztője volt. A regény minden szempontból igaz történeteket mesél el, az író papírra vetette az emlékeiből előidézett képeket és eseményeket; egész pontosan a szerző első 18 évét dolgozza fel. Az alkotó saját bevallása szerint meglepődött a végkifejleten; a mű több éves írása alatt egyszer sem olvasta el, csak akkor, amikor már kiadásra került. 

Szerzői önéletírásában nem csak élete meghatározó találkozásait mutatja be, hanem olyan kérdésfeltevéseket is boncolgat, mint a családon belüli szerepek, és a megbocsátás kérdése. Párhuzamot vonva az Eldorádó című film és a regény között, Bereményi elmondta, hogy karakterei a saját életéből merített emberek, és a velük való kapcsolata más szemüvegen keresztül kerül bemutatásra alkotásaiban. Édesapja és nevelőapja szerepét, valamint a kettőjük kapcsolatát is megismerhetik az olvasók. 

A szerző célja az volt, hogy ebben az emberközelből bemutatott memoárban időrendbe tudja helyezni a történéseket. Bereményi Géza elmondta, hogy alkotás közben fedezte fel a „korszakok lelkét”, amely a szereplők, és önmaga útján próbált keresztül vezetni. A regény megírásához nem látogatott el helyszínekre, nem nézegetett képeket, hanem az álmaira, és a belső ösztöneire hagyatkozott. Írás közben törtek elő az összefüggések, akkor tudatosult az egymás mellé állított események jelentése. Titokban zajló életmozzanatai a múltbéli utazások által a költészetről, az irodalmiságról kezdtek el szólni. Édesapja egyszer azt a mondatot szegezte neki: „Neked adom ezt a világot”. Művei és történetei által ajándékozza meg az olvasókat annak a világnak egy szeletével. 


A mű kapcsán kiemelésre került a szabadság mint kérdésfeltevés is. A Magyar Copperfield a fiatalkori utat bemutatva magában hordozza azt a fajta szabadságot, amit Bereményi bevallása szerint 16 évesen tapasztalt meg. Szabadság számára szubjektivitást jelent, megrészegíti az önrendelkezés, és ez az a mozzanat az életében, ami mindmáig megszédíti. Példaként a jelenlegi helyzetet hozta fel, miszerint bizonyos korlátok között, de meglelhető az ember maga szabadsága. 

A beszélgetés során kitértek Bereményi Géza jövőbeli terveire, a regény folytatására. A második kötetét már elkezdte írni, különböző stílusokat próbálgatva. Előzményként annyit elárult, hogy az egyetemista éveiről fog szólni a folytatás.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:


Írta: Bánhidi Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése