Portré: Kortalan életkedv – Törőcsik Mari haláláig őrizte humorát

Több mint tíz éve tért vissza a halálból a világhírű magyar színésznő. A legendás Törőcsik Marit nemcsak a színpadról, de a mozivászonról is ismerjük. Ő játszotta Édes Annát, láthattuk A Pál utcai fiúkban, de 2014-ben a modern, Swing című romantikus filmben is feltűnt. Így méltán illethetjük a kortalan címmel az idén nyolcvanöt éves művésznőt, aki negyedik férjével nyitott házasságban őrizte az örök szerelmet. 


Derű, őszinteség és kiapaszthatatlan életkedv még nyolcvan éves kora felett is árad a színésznőből. Törőcsik Mari tipikusan az a nő volt, aki ha belépett a szobába, mindenki rá figyelt. Akárcsak egy ókori görög istennő, őt is kultusz övezi, élő legenda, a Körhinta csillaga, aki azóta is tehetségében tündököl. A színpad a játszótere, és a „csúszda” mélypontjaiból is mindig gyermeki újrakezdéssel állt fel.

Véletlentől kapott keresztnév vagy a Sors közbeszólása?

Édesanyja vallásos falusi tanítónő volt, igazi csinos hölgyként emlékezett rá vissza Mari, aki mindig csinos kalapokban és elegáns cipőkben járt. Édesapját iskola igazgatói pályáról hívták be katonának, a férfi a szovjet poklot is megjárta, de a család mindig bízott abban, hogy Törőcsik Joachim egy nap majd hazatér. Bár falujában már lemondtak róla, a szerettei sok imájának köszönhetően mégis hazatért 1946-ban. 

A heves megyei Pély nevű község, ahol Törőcsik Mari született, a tatárjárás előtt a besenyők lakhelye volt, és alig hét kilométerre folyik a Tisza, tehát egy igazán idilli környéknek számít a természeti adottságokat tekintve. Érdekesség, hogy ugyanitt született bő tíz év múlva Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas énekesnő is. Egy különleges véletlen folytán kapta az újszülött kislány a Marián nevet, a jegyző a bediktált Mariann-t hallotta félre.

„Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.” – emlékezett idős korában. 

A szerelem himnusza – Törőcsik Mari született színpadi jelenség 

Operett szakon kezdte felsőfokú tanulmányait a Színház és Filmművészeti Főiskolában 1954-ben. Egyes források szerint a Mari becenevet ezekben az években kapta, Jászai Marira hivatkozva Hegyi Barnabástól, aki a Körhinta operatőre volt. 

A Varsói melódiában való játéka hozta meg neki a színészi kiugrást a katona József színházból 1968-ban, de előtte már közel tíz éve állt a Nemzeti Színház színpadán. A Varsói melódia egy bánatos történetet ölel körbe, amelyben egy orosz fiú és egy lengyel lány egymásba szeretnek. A művet a „szerelem himnuszaként” is szokták emlegetni. Törőcsik Mari színésztársa a 2014-ben elhunyt Sztankay István volt. 

A körhintában Soós Imrével
Holtig tartó vonzalom egy nyitott házasságban 

Egy hazánkban kevésbé értékelt film hozta meg Mari számára a nemzetközi sikert. A Dériné hol van?-t 1976-ban egykori férje, Maár Gyula rendezte. Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban máig emlékeznek a filmre, amelyért a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta meg Törőcsik. 

Szokatlan szerelem volt az övék, ugyanis a 2013-ban elhunyt író-rendezővel a színésznő bevallása szerint nyitott házasságban éltek. 

„Igaz, hatvanéves koromban azt mondtam neki: Tudod mit, veled sem akarok többé lefeküdni. Éltem eleget, elég volt. De te annyira klassz férfi vagy. Legyen még csajod!” – vallotta a színésznő, és azt is beismerte, hogy ismerte férje szeretőit. 

„Volt egy fiatal csaja, egy egyetemi tanárnő. Tudtam róla, boldog voltam, hogy boldogok. Volt másik nője is. Azt is tudtam, hogy soha nő Maárnak nem kell úgy, mint én… Érdekes, hogy amíg élt, szerettem a nőit, találkoztunk. De amióta meghalt, képtelen vagyok velük találkozni. Mert most Maár Gyula már csak az enyém.” – jelentett ki. 

Nemcsak az embert, hanem a művészt szerették egymásban

Sorsszerű megismerkedésük a Szerelem című film forgatásán történt, de csak évekkel később fűzték szorosabbra kapcsolatukat. Negyvenhárom évig éltek együtt, egy saját lányuk született és egy vietnami fiút fogadtak örökbe. Gyermekeit nagyon óvatossággal védte a média elől, állítása szerint nem is vonzotta őket a reflektorfény, sokáig nem is, vagy csak titokban vettek rész édesanyjukkal a színházi összejöveteleken. 

Negyedik férje távozása azért is volt nehéz időszak a színésznő számára, mert szavaival élve, nemcsak az embert, de a művést is szerették egymásban. „Tiszteljük egymást, szeretjük a másikat emberileg, szeretjük a másikban a művészt…” 

Lányával és fogadott fiával
Halhatatlan név, halálból is visszatérő erővel 

Szókimondó és nyitott jellemével, a színésznő sosem kerülte el a sajtó figyelmét. Bátran vallott halálközeli élményéről is. Egy kórházi rutinvizsgálat során 2008-ban összeomlott a keringése, és öntudatlan kómába esett. Az akkor hetvenkét éves hölgy csodával határos módon épült fel, már sokan elképzelhetetlennek tartották, hogy egyszer újból színpadra ál. Pedig az ominózus esemény után még több mint 12 színházi bemutatója volt és közel ugyanennyi filmben tűnt fel. Példátlan akarattal és életerővel épült fel, főként a csillapíthatatlan derűs személyisége emelte fel a mélypontról. Úgy érezte dolga van még itt.

„Tudjátok, én képtelen vagyok szeretet nélkül élni. Minden áldott nap, amikor felkelek, arra gondolok, hogy mennyire csodálatos dolog az a rengeteg szeretet, amely engem körülvesz. Ezért vagyok itt most köztetek, és ezért tudtam visszajönni onnan, ahonnan mások már nem” – mondta az Origónak nyolcvanadik születésnapjának ünneplésekor szülőfaluja templomában. Eredményes és termékeny pályáján Jászai díjat, Kossuth-íjat, Balázs Béla-díjat, Prima-Primissima- díjat kapott, de érdemes és kiváló művészként is kitüntették. Nemzet Színésze címmel is felruházták, de tagja a Halhatatlanok Társulatának is. 

Valóban halhatatlan életkedve máig köztünk tartja, bár jelenleg visszavonultan él, és gondozóitól egész napos felügyeletre szorul. A társaságot még mindig kedveli és szellemileg is kiváló beszélgetőpartner, jó humorát megőrizte idős korára is. 

2021. április 16-án érte a halál velemi otthonában.

Írta: Tamásfalvi Hanna
Fotók: színház.org, filmarchiv.hu, orokbe.hu, origo.hu

Források:
https://www.lokal.hu/2017-10-torocsik-mari-vallomasa-nyitott-hazassagban-eltek-maar-gyulaval/
https://fidelio.hu/szinhaz/a-kult50-bemutatja-torocsik-mari-3895.html
https://www.life.hu/eletmod/20160111-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai-sorozat-torocsik-mari-szineszno-a-legbefolyasosabb-magyar-no.html
http://www.borsonline.hu/celeb/torocsik-mari-szornyen-maganyos/200878
https://infostart.hu/kultura/2020/05/06/jordan-tamas-aggaszto-hirt-kozolt-torocsik-marirol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése