Hivatalosan is átvették díjaikat az idei kitüntetettek

Bár az idei díjazottak névsorát már március 15-én kihirdették, hivatalosan csak a augusztus 19-én vették át díjaikat a kitüntetettek. Az Újszínház társulatának több tagja is a díjazottak között van, direktoruk pedig Kossuth-díjat kapott.



„Szokatlanul alakult idén a Kossuth-díj, mint ahogy általában szokatlanul alakult minden az életemben, mint ahogy szokatlanul alakult az egész idei év” – mondta Dörner György. „De igyekszem a dolgok jó oldalát nézni: így legalább március óta ünnepelhetek, az ünnep pedig nagyon fontos az életünkben. Egy ilyen hosszú kihagyás után újra dolgozni is ünnep, pihenni is ünnep, az élet maga is ünnep. Az összejöveteleket azonban kihagyom, a koronavírus miatt úgy gondolom, nem most van ideje a csoportosulásnak. Aki osztozik az örömömben, így is osztozik.”

Dörner György 1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színház tagja lett. Egyike volt a Katona József Színház alapítóinak, később a Radnóti Miklós Színház társulatához csatlakozott. Játszott a veszprémi Petőfi Színházban, a Várszínházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, Kecskeméten a Katona József Színházban, valamint a Pesti Magyar Színházban. Emellett számos filmben szerepelt vagy szinkronizált.

2012. február 1. óta vezeti az Újszínházat, 2017-ben másodszor nyerve el az igazgatói posztot, a színházat és üzemszerű működését az alapoktól újjáépítve, és azt folyamatosan fejlesztve vezeti. Színészei művészi fejlődésére mindig nagy gondot fordít. Nehéz és szép misszióként vállalta, hogy kizárólag magyar szerzőjű darabokat mutat be az Újszínház színpadán. A gyermek-, ifjúsági-, és felnőtt előadásokban a magyar nyelv, a hazaszeretet, magyar történelem, a szép emberi érzések kerülnek a fókuszba, a klasszikus és kortárs magyar irodalom legjobbjai tolmácsolásában.

Európában egyedülálló fesztivált álmodott meg, a Keresztény Színházi Fesztivált. A keresztény értékek, hit és közösségteremtés – a kezdetektől ez a célkitűzése az egyhetes szakrális programsorozatnak. Szívesen vesz részt gitárral a kézben a színészekből és zenész barátokból verbuvált Újszínház Színészzenekarral a Színházak Éjszakáján, beszélgetést vezet, zenét szerez egy-egy előadáshoz, játszik és rendez, ha színháza úgy kívánja.

Hatalmas öröm a színház számára, hogy az Újszínház társulatának több tagja is Magyar Érdemkeresztet kapott:
Császár Angela színművésznőt Kiváló Művész díjjal jutalmazta az Emberi Erőforrások Minisztere.
Nagy Viktor rendező munkásságát, aki színházunkban számos nagyszerű darabot rendezett, Érdemes Művész díjjal jutalmazta az Emberi Erőforrások Minisztere.
Rusz Milán színművész Jászai Mari-díjat kapott. A teátrum büszke arra, hogy ilyen nagyszerű alkotókkal és művészekkel dolgozhat együtt.

További kitüntettek:

Gyürki István, színművész – Magyar Arany Érdemkereszt
Berg Glória, díszlet-és jelmeztervező - Magyar Arany Érdemkereszt
Báhner Péter, színész – Magyar Ezüst Érdemkereszt
Bártfay Rita, dramaturg – Magyar Ezüst Érdemkereszt
Pallagi Anikó, művészeti munkatárs – Magyar Bronz Érdemkereszt
Túri Mária, súgó – Magyar Bronz Érdemkereszt
Ullmann Krisztina, rendezőasszisztens - Magyar Bronz Érdemkereszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése