Nemzetközileg is elérhető Fekete-Kovács Kornél Foundations Yamas and Niyamas lemeze

A jóga filozófiája inspirálta Fekete-Kovács Kornél szárnykürt- és trombitaművész nagyzenekari Foundations című szvitjét, amely a BMC Records gondozásában öltött lemez-formát. A Modern Art Orchestra művészeti vezetője tíz plusz egy tételben dolgozta fel a jóga nyolc ágának első két tagjában, a Jámákban és a Nijámákban foglaltakat. A MAO tagjai mellett Harcsa Veronika énekest, Dés András ütőhangszerest, Fenyvesi Márton gitárost, és a Kossuth-díjas zongoristát, Szakcsi Lakatos Bélát is hallhatjuk a lemezen. A lemezbemutató koncertre 2020. szeptember 13-án kerül sor a Budapest Music Centerben, a lemez azonban már 2020. augusztus 7-től elérhető nemzetközi felületeken. 


Fekete-Kovács Kornélt évek óta foglalkoztatja a jógafilozófia. A Foundations – Yamas and Niyamas című, nagyszabású művében mégsem egy távoli ország ősrégi kultúráját igyekezett nyugati gondolkodásmódra lefordítani, sokkal inkább arra szándékozott rámutatni, „hogy mennyire eltávolodtunk a valóban értékes és élhető életmódhoz szükséges gondolkodástól” – ahogy ő maga fogalmazott. A Modern Art Orchestra vezetője a hitelesség szempontját szem előtt tartva ügyelt arra, hogy a szöveges illusztrációkban és a zenében is elváljanak egymástól az autentikus, keleti, és a nyugati szemszögből reflektált minőségek. 

„Tíz, plusz egy bevezető tételben dolgoztam fel azokat a fogalmakat, amelyekkel bármely ember, aki ezen a planétán él, boldogabbá, élhetőbbé teheti a saját életét. Évek óta érdekel az életnek ez a fajta megközelítése, mind a filozófia, a spiritualitás és pár éve a fizikai gyakorlás szintjén is. A jóga azt jelenti, egység. Egységben önmagunkkal és a világgal.” – mondja Fekete-Kovács Kornél a kompozícióról. 

A Foundations egyszerre tűnik áradó folyamatzenének – amely formailag is leképezi azt a keleti létszemléletet, mely szerint maga az út a cél –, miközben mégis erősen strukturált. A szöveg és a zene közti, nem egyértelműsített viszony pedig minden egyes hallgatáskor megadja a hallgatónak az asszociatív-intuitív felfedezés örömét. 

Fekete-Kovács Kornél számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt már olyan muzsikustársakkal, mint David Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Tony Lakatos, Benny Golson, Randy Brecker, Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Gadó Gábor és még sokan mások. Szólistaként és stúdió- zenészként több mint 100 különböző lemezen és számos koncerten játszott az elmúlt évtizedekben. 



Fotó: Birtalan Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése