A Spirál nyerte el a zsűri különdíját a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon

November 15-én ért véget a mediterrán térség egyik legrégebbi és legrangosabb filmfesztiválja Görögországban. A 61. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a versenyprogramban kapott helyet Felméri Cecília filmje, a Spirál. Az alkotás a zsűri különdíját nyerte el a fesztivál zárógáláján. 

A Spirál világpremierje októberben az ‘A’ kategóriás 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az első- és második filmesek versenyében különdíjat kapott. A Spirál azóta egymás után kapja a fesztiválmeghívásokat. Görög díjazása előtt szerepelt a francia Arras Filmfesztivál versenyprogramjában, és a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál programjában is, valamint egy másik ’A’ kategóriás fesztiválon is várható a szereplése. 

Fotó: Vertigo Média

Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült játékfilm országos magyar mozipremierje november 19-én lett volna, amely a mozik bezárása miatt későbbre tolódott. A magyar nézők premier előtt az 5. Európai Art Mozi Napon már országszerte találkozhattak a Spirállal az artmozikban, amelynek hivatalos országos mozibemutatója 2021 első felében várható. 

A Spirálban egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről. 

Fotó: Vertigo Média

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). 

A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. 

A Spirál előzetese itt tekinthető meg:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése