Két magyar elsőfilmes mutatkozik be a 17. CineFesten

Kis Hajni és Fazekas Máté Bence már visszatérő vendégek a miskolci CineFesten, hiszen 2018-ban mindketten szerepeltek a CineNewWave szekcióban, amelynek díját Last Call című kisfilmjével előbbi el is nyerte. Az idei fesztiválon egész estés rendezéseikkel szerepelnek.  

Kis Hajni részben személyes élményeken alapuló filmje, a Külön falka, egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. A Külön falka szeptember 30-tól országos moziforgalmazásba kerül.

Fotó: Nyoszoli Ákos

Fazekas Máté Bence dramedyje, a Kilakoltatás világpremierként érkezik a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra, mozis forgalmazása 2022-ben várható. A megtörtént események által ihletett mű egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd (Orosz Ákos), az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc új feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. 

De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végrehajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók. A Kilakoltatás további szerepeiben olyan színészek láthatóak, mint Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori.

Mindkét film az NFI Inkubátor Programjának keretében készült.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése