Október 14-én adják át az idei Margó-díjat

Idén ősszel adja át hetedszer a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. Az elismerést 2015-ös alapítása óta Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár és Harag Anita kapta meg, idén pedig a Cser Kiadó, Jelenkor, Kalligram, Libri, Magvető, Noran Libro és a Pozsonyi Pagony és a Napkút kiadványai jutottak be az első tízbe. Utóbbit a Súgópéldány szerzője, Böszörményi Márton képviseli Meixner Józsefné apoteózisa című regényével.


„A Margó-díjat 2015-ben azzal a céllal indítottuk el, hogy felhívjuk a figyelmet a legjobb első könyvesek műveire. Hiszünk abban, hogy nemcsak akkor érdekes egy pályakezdés, ha már tudjuk, micsoda nagy műveket írt a szerző, hanem már az induláskor is. A Margó-díjjal nem lezárni szeretnénk egy pályakezdést, hanem új lendületet adni neki: Totth Benedek Holtverseny című regényét azóta több nyelvre lefordították, Szöllősi Mátyás tavaly a harmadik kötetét mutatta be az őszi Margón, Milbacher Róbert pedig idén a negyedik könyvével érkezik a fesztiválra, Mécs Anna a díjat követő tárcasorozatát kiegészítve írta meg 2020 tavaszára a Kapcsolati hiba című kötetét, a tavalyi nyertes Harag Anita, valamint a két különdíjas Babarczy Eszter és Hegyi Ede pedig havonta jelentkezik tárcasorozatával a Könyves Magazinon.” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazgatója.

A nyertes a díjjal nemcsak 500 ezer forintot, hanem egyedülálló mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap, majd a következő évben egy önálló esten is bemutatkozhat a Müpában a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Könyves Magazinon pedig egyéves tárcasorozatot indíthat.

Az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetéért tavaly díjazott Harag Anita estje az idei fesztivált megelőző nap, október 13-án lesz a Müpában.

2021-es Margó-díjra a következő tíz könyvet jelölte a szakmai előzsűri:

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog

Balássy Fanni: Hol is kezdjem

Böszörményi Márton: Meixner Józsefné apoteózisa

Gazda Albert: Leningrád



Angela Murinai: Mikor feltámad a szél

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Szarka Károly: Az én hibám

Szűcs Péter: Dharma


A 2021-es Margó-díjas nevét október 14-én, 16 órakor, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be a Várkert Bazárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése