Aventi kalendárium – Az örökérvényű igazság, amit nem lehet elégszer elmesélni

Az élet sokszor nehéz és a rossz dolgok könnyedén kérget tudnak növeszteni az ember lelkére. Ugyanez történt Jonathan Toomeyval is az Egy varázslatos karácsony (The Christmas Miracle of Jonathan Toomey) című filmben, ami nem amiatt különbözik a többi karácsonyi alkotástól, hogy sosem látott megoldások és csavarok vannak benne, hanem a hangulatának és az ünnepet háttérbe szorító, azt szimplán csak eszközként használó lelki utazásoknak köszönhetően.

A története és a hangulata merőben eltér a szokványos ünnepi filmekre jellemző csöpögős sziruptól, hisz a dráma és a szomorúság markánsan van jelen a cselekmény folyamán, szemben a meghitt várakozással. Ezek a drámai jegyek, amit egy háború sújtotta időszaknak köszönhetően élnek át a karakterek, sablonos romantika nélkül, két ellentétes személyiségű főszereplő segítségével döbbentik rá a nézőt arra, hogy miként lehet felülkerekedni a lét elviselhetetlen nehézségein.

Jonathan Toomey meséje ékes példa arra, hogy mindenki életében létezik a csoda s akkor jön el, amikor nem számítunk rá. Ez az alkalom pedig nem is jöhetne jobbkor, mintsem a szeretet ünnepén, egy olyan rendhagyó karácsonyi alkotással, ami nem csak karácsonykor aktuális!

Írta: Pus József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése