Nyolc koncerttel ünnepli huszadik születésnapját a Szent Efrém Férfikar

A Liszt-és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás immár húsz éve, 2002-ben alapította meg a Szent Efrém Férfikart. A kultúrák közötti párbeszéd kialakítását missziójának tartó kórus fellépett már többek között az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Abeer Nehme libanoni énekesnővel is. A 2022-es, jubileumi évadban is ragaszkodnak a sokszínűséghez, amelynek jegyében augusztusig nyolc koncertet adnak.

Fotó: Orbán Domonkos

Az idén húszéves együttes  kezdetben a bizánci rítusú kereszténység zenéjére specializálódott, majd a magyar férfikari hagyománnyal is elkezdett foglalkozni, először Boksay János, majd Liszt Ferenc, később Bartók Béla darabjain keresztül. Repertoárjában egyaránt megtalálhatóak az átiratok, átdolgozások (mint például a 2020-21-ben készült, a járványhelyzetre humorosan reagáló „pandeók”) és a saját művek. Gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak (Aldeburgh Fesztivál, Fes World Sacred Music Festival, Iasi Ortodox Zenei Fesztivál, Isztambul, Delhi, Helsinki, Firenze, Kolozsvári Magyar Napok, Szentpétervári Tavaszi Fesztivál, Moszkva, Hajnówka) és rendszeres résztvevője a legnagyobb hazai rendezvényeknek (Sziget, Klassz A Parton, Művészetek Völgye, Ördögkatlan).  

A kórusnak az idei éve is mozgalmas lesz, január 28-án ugyanis a moszkvai Doros énekegyüttessel közös koncertjükkel nyílik meg a Magyar Zene Háza. A produkció január 29-én a debreceni Szent Anna székesegyházban is hallható lesz. Február 19-én az Avilai Nagy Szent Teréz templomban mutatják be Fehér György liturgiáját, március 12-én a MOMKultban adnak születésnapi koncertet, ahol Kings & Queens című új lemezük anyagát mutatják be, április 21-22-én a budapesti Kálvin téri Református templomban, majd a debreceni Szent Anna székesegyházban Lovász Irénnel énekelnek. Május 13-án a Hagyományok Házában a Bartók in Motion / Bartók Mozgó című produkciójukkal lépnek fel, június 11-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adnak gálakoncertet, augusztus 18-án pedig a Zempléni Fesztiválon lesz Születésnapi Séta fellépésük. Jegyek és bérletek már kaphatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése