Díjnyertes alkotásokkal jön a 20. Olasz Filmfesztivál

Tizenkét kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert láthat a hazai közönség november 5. és 16. között a 20. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest műsorán, a budapesti Puskin és a Tabán moziban. A programot az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert Nyolc hegy nyitja meg. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. 


Felix van Groeningen (Csodálatos fiú, Alabama és Monroe) és Charlotte Vandermeersch közös rendezése, a Nyolc hegy Paolo Cognetti azonos című, a hazánkban is megjelent regénye alapján készült. A film két férfi, a városi Bruno és a kis hegyi faluból származó Pietro barátságának, közös felnőtté válásának és viszontagságainak történetét meséli el. 

Szárazság című filmjével jelen lesz a fesztiválon az egyik legfontosabb kortárs olasz filmrendező, Paolo Virzì (Előtted az élet, Őrült boldogság) is. Az „olasz filmvígjáték” (commedia all’italiana) jegyei melankolikus motívumokkal vegyülnek az idei Velencei Filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti díjjal méltatott alkotásban, amely a három éve szárazsággal küzdő Rómában játszódik. A kritikus helyzet felborítja a szabályokat és a szokásokat, miközben a személyes és társadalmi helyzetükben egyaránt sokféle szereplők élete összefonódik. A filmben szerepel Silvio Orlando (Az ifjú pápa), Valerio Mastandrea (Teljesen idegenek) és Monica Bellucci is.

Az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó ügyet elevenít fel Gianni Amelio A hangyák ura című filmje, amelyben egy újságíró igyekszik kideríteni az igazságot Aldo Braibanti peréről. Az írót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, miután egy tanítványa apja megvádolta, hogy kimosta a fia agyát, fizikai és lelki értelemben is ráerőltette a saját akaratát, többek között a homoszexualitást is. A fiút pszichiátriai intézetbe zárták, ahol elektrosokk-terápiának vetették alá, ennek ellenére nem vallott a bíróságon Braibanti ellen. A hangyák ura a Premio Brian díjat és a legjobb fiatal színésznek (Leonardo Maltese) járó elismerést is elnyerte a Velencei Filmfesztiválon. 

Az ugyanitt közönségdíjat nyert a Peremlét főszereplői egy punkegyüttes fiatal tagjai, akiknek nagy lehetőség előtt állnak: ők lesznek a híres amerikai zenekar, a Defence bolognai koncertjének előzenekara. Azután sem adják fel, hogy a koncertet lemondják: ha nem mehetnek Bolognába, hogy a Defence-szel játszanak, akkor majd a Defence megy hozzájuk Grossetóba. A tervük azonban a vártnál nehezebbnek bizonyul és nemcsak a vállalkozásuk sikere válik kétségessé, de hármójuk barátsága is.

Végül Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Cannes-i Filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia című filmben Felice (Pierfrancesco Favino) negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanità városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, mely felemészti. 

A 20. Olasz Filmfesztivál a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös szervezésében valósul meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése