Bíró Kriszta az Aase-díj kitüntetettjei között

Bíró Kriszta, az Örkény István Színház, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház, Ilyés Róbert, a Budaörsi Latinovits Színház művésze és Végh Péter színművész veheti át idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.

Bíró Kriszta (fotó: Znamenák István / Örkény Színház)

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A közleményben idézik Gobbi Hildát, aki azt írta a díjról: sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.

Idén az elismeréseket december 12-én, hétfőn adják át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet központi épületének emeleti körtermében (Budapest, I. kerület Krisztina körút 57.). A díjakat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Színházi Társaság képviselői adják át, a kuratórium – Bajcsay Mária, Nagy Mari, Bezerédi Zoltán, Kuna Károly és Mertz Tibor – által kiválasztott művészeknek.

Az ünnepségen adják át az Aase-díj mellett a Bálint Lajos-vándorgyűrűt és a Domján Edit-díjat is.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Danyi Judit művészeti titkár (Pécsi Nemzeti Színház) veheti át. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt.

A Domján Edit-díjat Kosik Anitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének ítélték. A díjat minden évben egy 40. életévét be nem töltött tehetséges vidéki színésznő kaphatja meg, aki alakításaiban tovább hordozza Domján Edit szellemiségét. A Domján Edit-díjat Szakonyi Károly író adja át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése