Adventi kalendárium – Gobbi Hilda karácsonya

Gobbi Hilda és Kende Paula 1987 karácsonyát az Ódry Árpád Művészotthonban ünnepelte. Az intézményt maga Gobbi alapította az idős színházi, operai és művészeti dolgozók támogatására, és 1950. október 1-jén nyitotta meg kapuit.


Gobbi Hilda apai nagyapja révén beleszületetett a művészvilágba, hiszen Gobbi Alajos kormányfőtanácsosi tisztsége mellett aktívan zenélt a Nemzeti Színház zenekarában, 1901-től pedig a Nemzeti Zenede igazgatója volt. Hilda egy kisebb kitérő után, amely a növényvilág kutatása felé terelte, 1932-ben kezdett el aktívan színházzal foglalkozni.

Az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia növendéke lett, olyan korszakos művészek mellett, mint Gáti József, Várkonyi Zoltán, Ungvári László, Fónay Márta, Lukács Margit vagy Szendrő József. Ekkor még édesanyja és nagyanyja kártyavetésből szerzett bevételeiből, illetve a lány ösztöndíjából és statisztapénzeiből tartotta fenn magát a család, ám 1935-ben Gobbit megtalálta az első nagyobb feladat: Andai Ernő és Bálint Lajos Baskircsev Mária című színjátékába kellett beugrania Breslau kisasszony szerepébe. Innentől felfelé ívelt a pályája, 1941 áprilisában a Nemzeti Színház társulata Farkas–Ratkó-díj aranygyűrűjével ismerte el.

1944. március 19-én Gobbi illegalitásba kényszerült, miután a Békepár kérésére találkozókat szervezett Babics Antal orvos és Esterházy Ilona színésznő lakásán. A következő évben belépett a Magyar Kommunista Pártba, és a Nemzeti Színházhoz kapcsolva a budapesti színészek ellátásának megoldásán munkálkodott. Tagja lett a Magyar Művészek Szabadszervezete Színházi Osztályának, majd belépett az Ötös Bizottságba is, melyben többek között Major Tamással, Várkonyi Zoltánnal és Both Bélával a háború utáni színházi élet újjá-, illetve átszervezésén dolgozott.

1947. március 9-én megnyílt a Vilma királyné út 26. szám alatt (ma Városligeti fasor) a Horváth Árpád Színészkollégium, majd a következő évben az 5. kerületi Magyar utca 36. szám alatt az idő színészek és színházi dolgozók számára létrehozott Jászai Mari Színészotthon.

Ennek mintájára hozta létre 1950. október 1-jén a Lendvay utca 13. szám alatt az Ódry Árpád Művészotthont, melynek 1985. május 9-i megnyitójára még ő maga írta alá a meghívót. Az 1957-es fotó is ott készült, Kende Paula színésznővel karácsonyoztak az otthonban.

Fotó: Gobbi Hilda és Kende Paula (fotó: Sándor György / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Fortepan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése